Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Хришћанство и технологија

ПОЧЕТНА СТРАНА
» Мирис папира
» Алас
» ИНФОРМАТИКА
» Матична биометрија
» Естетика глобалног
» Приватност у 21. веку
» Отворени програм
» Приватност: привилегија, право или празнина?
» Ту и негде тамо
» Умрежена слобода
» У мрежи
» 6К
» Када бих могла да бирам
» Информационо друштво
» Вештачка интелигенција 2
» Вештачка интелигенција 1
» Тачка Л2
» НАУКА - целовитост и неонске рекламе
» НАУКА - место сусрета човека са Богом
» Улога верских заједница у одбрани приватности
» Стратегија борбе за заштиту приватности
» Лајк или спасење
» Црква пред изазовом савремене технологије II део
» Одбрана и последњи дани приватности
» Црква пред изазовом савремене технологије I део
» Антиисихазам модерне цивилизације I део
» Антиисихазам модерне цивилизације II део
» Бинарни код
» Чиповање и технолошки хибриди
» Треба ли бринути о технолошкој будућности?

Вештачка интелигенција 1

Вештачка интелигенција данас, чини нам се, обитава на граничним етичким пољима. Правимо вештачке моделе неуронских мрежа и све смо ближе могућностима свесног бића, бар како каже наука у медијима! Имамо ли проблем?Гости: Вештачка интелигенција и Академска Теологија (емисија: Личност и Заједница) ТВ Храм
Аутор и водитељ: Дејан Стојадиновић, Гости: др доц. Владимир Матић и др доц. Андреј Јефтић (проф.прав.бог.фак.)

****

Током новембра ове године, осванула је вест о оснивању организације -нове религије "Пут будућности", у Сан Франциску. Ради се о још једној секти која покушава да се рагиструје као религијска заједница користећи се злоупотребом Јеванђеља преправљеног у "Приручник". "Пут будућности" се ослања на тамошње постојеће религијске заједнице прикупљајући средства и чланове, а од својих донација умрежава лидере из индустрије вештачке интелигенције. Наиме, вођа ове "заједнице" је софтвер - вештачка интелигенција који ће управљати члановима системом профилисања и учења њихових навика.

Вештачка интелигенција данас, чини нам се, обитава на граничним етичким пољима. Правимо вештачке моделе неуронских мрежа и све смо ближе могућностима свесног бића, бар како каже наука у медијима! Имамо ли проблем?
Оно са чиме би се ми људи тј. наука играли, Бог је, хвала му, толико закомпликовао да једноставно не схватамо како нешто функционише већ само наслућујемо, а камоли да из таквог знања можемо то и да направимо тј. да поновимо неки природан процес. Наука прави мале успехе у односу на природу, сада смо на еволуцијском нивоу глисте али постоји и тај убрзани технолошки развој те се приближабамо "неком" решењу. Ја то посматрам као експоненцијалну криву, идемо ка равни али је никада не додирујемо! Да ли ћемо имати потпуну реплику човекове интелигенције, Бог зна да ли ће нам и када дати спознају тога, за сада, само личи да нешто можемо направити! Далеко смо од тога.
Ми, опет, на овом нивоу (доста ниском), више имамо проблема са етиком него са спознајом.

Шта теологија може помоћи? У ком односу су религија и вештачка интелигенција?
Теологија, када се бави питањима света, не може игнорисати податке из науке, то је просто неодвојиво док, у неким случајевима, људи из науке покушавају игнорисати теолошки приступ и вредносни систем! Данашња вештачка интелигенција захтева посматрање из свих углова. Технологија одлучије по упутствима и крутим правилима, а људскост је сачувана само за људе! Због тога је технологија добра у аутоматизацији процеса. Погледајмо само проблем интелигентних система вожње, како одлучити у ситуацијама када се постави избор да ли сачувати пешака или возача у кризним ситуацијама. По некада човек одлучује рефлексно, некада је спреман себе да жртвује. Да ли ће возач имати проблем савести ако се догоди несрећа? Како упутити вештачку интелигенцију у овакве проблеме? Технологија има проблем са хеуристичком медотом која би једина могла дати резултате али је преопасна у критичним животним околностима.

Место технологији је у асистивном свету - треба је држати ту где јој је и место, нема потребе за репликама, клонирањима... све је то из религијског становишта давно решено. Пазите, данас се поставаљу нова етичка питања односа према клонираној творевини али према хуманоидном роботу!?
Вештачка интелигенција се, логично, развија у правцу самоодлука - механизам деловања се измешта из односа човек-наука и то у блажем смислу видимо у домену софтвера и машинском учењу. "Data Sience" је област која даје одговоре како процесуирати податке и извући интелигенцију из низа свакодневних података!

Дигитални дупликат стварне особе - Алтер-его, у систему глобалног надзора, предњачи по битности у односу на његовог власника. Стварна особа некако постаје све мање битна и наша реалност све више прелази у токове информационих система?
Социјални положај свакога бића појединачно зависи од саме индивидуе али данас особа није обавезно и власник својих електронских података већ је углавном само корисник виртуелног инжињеринга и генератор нових скупова података. Тиме, се губи нешто што постоји од постанка човека - контролу над својим друштвеним статусом. Као такво, стварно биће улази у конфликт са својом природом уколико не одлучи да је материјални свет једини стварни и реалан. На ту одлуку најчешће утичу страхови и параноични прикази окружења тј. преовлађује Паноптички утицај и деградира биће у старном свету. Такође је у понашању савременог човека примећено да се примарно стварно биће ставља у подређену позицију у односу на виртуелно "тело". Данас су нам познати примери друштвених мрежа! Раније, ова појава је била видљива код адолесцентске популације, а данас више нема старосне границе која изграђује интиман однос са дигиталним окружењем - тачније са својим виртуелним идентитетом. Алтер его је биће створено од наших животних информација. Прикупљањем свакодневних података о понашању - превасходно о кретању и одлучивању, добијамо профил тј. неку врсту слике интимног бића, његових потреба и жеља и низ таквих података депонованих у неки информациони систем пројектује виртуелно безтелесно биће састављено од историје свакодневице. Вештачка интелигенција данас уме да анализира депоноване податке и веома успешно профилише правићи при том по некада и опасне социјалне разлике.


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs