Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести

Вести

Архива...


Аутор емисије:

БЕСЕДА


» Концерти у организацији Музичке омладине Новог Сада
» Парастос ктиторима, добротворима, управитељима, професорима и ученицима Рождество-Богородичине школе латинскословенске у Новом Саду
» Епископ бачки Иринеј: Интервју за Политику
» Ерик Обије – прва труба Француске и Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“
» ЗАВЕТНА СЛАВА У ШАЈКАШУ
» ПРАЗНИК РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЕПАРХИЈИ БАЧКОЈ
» Празник Рођења Пресвете Богородице у Саборном храму у Новом Саду
» Беседа Светог Јована Дамаскина
» Храмовна слава у Шангају
» ПАТРОН ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ ПРОСЛАВЉЕН У НОВОМ САДУ
» АКАДЕМИЈА „БЛАГОСЛОВЕНО НАСЛЕЂЕ”
» Беседа о Шекспиру
» Молитва за почетак нове школске године
» Радосна сабрања у оквиру Госпојинских дана
» Гост радија - Јеромонах Рафаило Бољевић
» Светотајинско богословље – нови циклус
» Поклоничко путовање верника из Турије
» Московска Патријаршија прекинула помињање Патријарха цариградског Вартоломеја на богослужењима
» Из „Ратног дневника“ маршала Франшеа Д Епереа
» 53. Мокрањчеви дани

Епископ бачки Иринеј одржао Светосавску беседу У свечаној дворани Факултета техничких наука у Новом Саду
Владика Иринеј: „Свети Сава је личност која персонификује све што је добро, лепо и истинито, све што је стваралачко у српском народуˮ.Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј одржао је Светосавску беседу у петак, 26. јануара 2018. године, у свечаној дворани Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Свечаност је почела појањем химне Светом Сави, у извођењу хора Гимназије Јован Јовановић Змај у Новом Саду, после чега је поздравну реч упутио професор др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука.
Беседећи поводом празновања Првог Архиепископа српског Светог Саве, владика Иринеј је истакао да постоји једна дубока веза, унутрашње, органско прожимање свих наукa, знањa и достигнућa са вером и Црквом.

Свети Сава је личност која персонификује све што је добро, лепо и истинито, све што је стваралачко у српском народу, зато се и назива оцем наше просвете и културе. Повезивати овакве догађаје са његовом личношћу и његовим непролазним историјским делом, мислим да је веома мудра иницијатива. Не може неко ко жели да буде прави, дубински теолог да каже да ће читати неколико најважнијих књига из теологије. Мора да чита много из теологије, али мора да исто толико чита и из других области. Не може да буде потпуна незналица чак ни у области коју ви овде изучавате и негујете. Али и обрнуто, навео је Епископ бачки.


У оквиру свечаности, владика је уручио Светосавску награду најбољем студенту Факултета техничких наука у претходној години. Такође, промовисани су магистри и мастер инжењери. Уз најлепше молитвене жеље, Епископ бачки г. Иринеј је упутио честитке свима поводом свеопште славе Светог Саве, а лауреатима је пожелео успеха у њиховом будућем раду и напретку.

После Светосавске беседе, присутнима се обратила и професор др Душица Ракић, заменик секретара у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност. 

Факултет техничких наука је једна од најсавременије организованих високообразовних институција у региону, са традицијом дугом 57 година.

ФОТО АЛБУМ


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs