Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести

Вести

Архива...


Аутор емисије:

БЕСЕДА


» Концерти у организацији Музичке омладине Новог Сада
» Парастос ктиторима, добротворима, управитељима, професорима и ученицима Рождество-Богородичине школе латинскословенске у Новом Саду
» Епископ бачки Иринеј: Интервју за Политику
» Ерик Обије – прва труба Француске и Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“
» ЗАВЕТНА СЛАВА У ШАЈКАШУ
» ПРАЗНИК РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЕПАРХИЈИ БАЧКОЈ
» Празник Рођења Пресвете Богородице у Саборном храму у Новом Саду
» Беседа Светог Јована Дамаскина
» Храмовна слава у Шангају
» ПАТРОН ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ ПРОСЛАВЉЕН У НОВОМ САДУ
» АКАДЕМИЈА „БЛАГОСЛОВЕНО НАСЛЕЂЕ”
» Беседа о Шекспиру
» Молитва за почетак нове школске године
» Радосна сабрања у оквиру Госпојинских дана
» Гост радија - Јеромонах Рафаило Бољевић
» Светотајинско богословље – нови циклус
» Поклоничко путовање верника из Турије
» Московска Патријаршија прекинула помињање Патријарха цариградског Вартоломеја на богослужењима
» Из „Ратног дневника“ маршала Франшеа Д Епереа
» 53. Мокрањчеви дани

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ЧУРУШКЕ РАЦИЈЕUntitled Document
 


У оквиру обележавања годишњице Чурушке рациjе, 4. јануара 2018. године, у Музеју жртава рације (Топалов магацин), где је, у једном маху излива злочиначке мржње, побијено више од пет стотина Чуружана, служен је парастос.  

Парастос новомученицима чурушким и свима који су пострадaли у походу Хортијевих нациста служили су протонамесник Петар Тривуновић и презвитер Зоран Регодић, пароси  чурушки.

Поред бројних становника Чуруга, парастосу су присуствовали Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице господин Михаљ Њилаш, председник Скупштине града Новог Сада господин Здравко Јелушић, заменик покрајинског секретара за културу господин Небојша Кузмановић,   покрајински подсекретар за културу  господин Зоран Лазин, помоћник покрајинског секретара за културу господин Мирослав Илић, директор Музеја Војводине др Драго Његован и други уважени гости, као и заменик амбасадора Мађарске у Београду госпођа Софиа Ђенђеш и конзул Мађарске у Суботици др Пирошка Сегеди.


Парастосу је присуствовала и делегација Министарства одбране Србије, као и изасланици министра Александра Вулина  ̶  пуковник Слађан Ристић и потпуковник Мирослав Секуловски, из Управе за традицију, стандард и ветеране.


По завршеном парастосу одржан је културно-уметнички програм, у оквиру којег су наступили мешовити инклузивни хор Исон из Новог Сада и глумица Јелена Срећков.

Затим су представници власти и Меморијалног друштва  Рација 1942 положили венце. Присутнима су се обратили: Радован Чолић, председник Скупштине Општине Жабаљ; професор Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно иформисање и односе са верским заједницама; Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и Јасмина Јуришин, секретар Меморијалног друштва.

Рација је назив за незапамћене злочине мађарске војске и жандармерије у Шајкашкој која је у црно завила житеље Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја. Хортијева рација, која је почела у Чуругу 4. јануара, представља један од најстрашнијих злочина у светској историји, а по суровости надмашује многа нечовечна дела.


 


 Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs