Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Хришћанство и технологија

ПОЧЕТНА СТРАНА
» Мирис папира
» Алас
» ИНФОРМАТИКА
» Матична биометрија
» Естетика глобалног
» Приватност у 21. веку
» Отворени програм
» Приватност: привилегија, право или празнина?
» Ту и негде тамо
» Умрежена слобода
» У мрежи
» 6К
» Када бих могла да бирам
» Информационо друштво
» Вештачка интелигенција 2
» Вештачка интелигенција 1
» Тачка Л2
» НАУКА - целовитост и неонске рекламе
» НАУКА - место сусрета човека са Богом
» Улога верских заједница у одбрани приватности
» Стратегија борбе за заштиту приватности
» Лајк или спасење
» Црква пред изазовом савремене технологије II део
» Одбрана и последњи дани приватности
» Црква пред изазовом савремене технологије I део
» Антиисихазам модерне цивилизације I део
» Антиисихазам модерне цивилизације II део
» Бинарни код
» Чиповање и технолошки хибриди
» Треба ли бринути о технолошкој будућности?

НАУКА - место сусрета човека са Богом

Веома је важно да наша Влада настави са досадашњим уважавањем ставова грађана и стручних институција по овом питању те да омогући алтернативна решења као и до сада, што би био најбољи показатељ да се слобода и права грашана у нашем друштву цене и поштују. То је нешто о чему све структуре нашег друштва морају водити рачуна и када је реч о будућем решењу за возачке и саобраћајне дозволе, као и за сва остала документа којим појединац доказује свој идентитет, не због онога што ти документи представљају данас, већ због онога у шта такав концепт може прерасти сутра. Из канцеларијe Светог Aрхијерејског Синода СПЦ Београд, 4.јул 2008. године.

У неколико емисија, са Александром говоримо о науци и просвети. Прва емисија се бави питањима односа религије и науке. Водеће питање је: "Црква и наука никада нису били на различитим колосецима, увек је постојала потреба за обостраним дијалогом, научно деловање није ни могуће без поглед на етику и основна људска права. Какав је то однос?".

Црква и наука никада нису били на различитим колосецима, увек је постојала потреба за обостраним дијалогом, научно деловање није ни могуће без поглед на етику и основна људска права. Какав је то однос?

Да ли наука прогресивно напредује или нам се то чини? Пројекти попут Церна изгледају импресивно, питање је: да ли је то ефекат "гламурозности" који се ослања на давно сложене темеље, па и нема много шта ново осим технолошких инструмената или је наука заиста у толиком помаку? Долазимо ли са тим улагањима до великих резултата, да ли је то реципроцитативан однос?

Данас, када се бавимо честицама чије су величине несхватљиво мале или истражујемо даљине свемира, постоји ли граница докле треба ићи? Наука ће дати одговор да границе нема, а шта каже разум? Докле је смислено, одакле почиње претеривање и занимљива скупа игра за малу групу људи?

Многи критикују инвестиције уложене у мегаломанске пројекте. Истраживање Бозона је једнако скупо као и истраживање Сагитаријуса - крајности научног деловања никада нису биле јефтине. Вреди ли све то толиког новца, дајте нам хришћански поглед!?Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs