Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести

Адађо

Архива...


Аутор емисије:

Јелена Глушица Рођена је 5. новембра 1985. године. Завршила је нижу и средњу музичку школу "Исидор Бајић" као флаутиста у класи проф. Јасне Марковић Вујановић. Дипломирала је музикологију 2010. године на Академији уметности у Новом Саду. Бави се новинарством у области музике од средњошколских дана, као и хорским певањем. Учествовала је на бројним концертима и радионицама у земљи и иностранству.


» Адађо – John Field
» Адађо – НОМУС 2017 – Ави Авитал
» Адађо – Шопен на историјским клавирима
» Адађо – НОМУС 2017 – Фреди Кемпф
» Моцартови савременици – циклус емисија поводом 260 година од рођења салцбуршког композитора
» Адађо – Voces8
» Адађо – Николај Геда
» Адађо – Аида Гарифулина
» Адађо – Шубертове соло песме
» Божићне музичке емисије на радију „Беседи”
» The Clarinotts
» Нурија Ријал
» Меланија Бугариновић
» Адађо – Џорџ Онзлоу
» У сусрет НОМУС-у
» Адађо – Висенте Мартин и Солер
» Адађо – Николаус Арнонкур
» Циклус емисија посвећених Волфгангу Амадеусу Моцарту – у сусрет 260. годишњици композиторовог рођења
» АДАЂО 115: Евгениј Кисин
» АДАЂО 116: Сергеј Дјагиљев

Моцартови савременици – циклус емисија поводом 260 година од рођења салцбуршког композитора

У овом циклусу емисија, припремљених поводом 260 година од Моцартовог рођења, представљамо изабране композиторове савременике, од којих неки нису толико познати љубитељима уметничке музике.

Поводом 260 година од рођења Волфганга Амадеуса Моцарта припремили смо још један циклус емисија у којем смо овога пута говорили о уметниковим савременицима. Уважени британски камерни ансамбл London Mozart Players, чије снимке користимо у овом серијалу, до сада је снимио више од двадесет звучних издања која садрже композиције уметника Моцартовог времена, од којих су неки широј јавности били веома мало или уопште нису били познати. Од мноштва стваралаца који су били активни у другој половини 18. века ми смо одабрали неколико њих за потребе наших емисија – великог оперског композитора и педагога Антонија Салијерија, миљеника бечког двора, затим врсног виолончелисту и композитора камерне музике Луиђија Бокеринија, који је радио на шпанском двору у Мадриду, потом двојицу одличних чешких стваралаца као што су Карл Филип Штамиц и Франц Кромер; нешто даље од главног музичког тока тадашње уметничке продукције вредно су стварали и композитори у Шпанији попут Каталонца Карлоса Багера и Гаетана Брунетија, једног од многих италијанских музичара који су доминирали у европским музичким престоницама тог времена; у овом серијалу вам откривамо и стваралаштво мање познатог композитора Михаела Хајдна, млађег брата далеко познатијег Јохана и доброг Моцартовог пријатеља, а из француске музичке историје тог времена издвојили смо Франсоа Жозефа Госека који је својим опусом допринео развоју француског класицизма.


 

           

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

  

 

  

 

  

 

 

Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs