Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести
Светотајинско богословље
Светотајинско богословље је емисија о Светим Тајнама наше Свете Цркве. По речима Светог Николе Кавасиле Црква Христова је представљена у Светим Тајнама, стога је и циљ емисије да верном слушалаштву приближи свеобухватни значај Светих Тајни, које увек бивају крунисане Светом Евхаристијом, и њихово централно место у хришћанском етосу.

Одложено слушање...


Живети по Јеванђељу


Одложено слушање...


Изабери Веронауку
Православни хришћански живот подразумева укључивање деце у литургијски живот Цркве још од најмлађег узраста... Деца одгајана у духу православља у својим породицама до школског узраста, стичу неопходан основ за све богатство наше вере које тек треба неговати и изграђивати читавог живота. Међутим, веру је могуће развијати само подучавањем које ће бити прилагођено њиховом узрасту и могућностима. Неретко смо и ми родитељи збуњени када нам наши малишани поставе питања, која се тичу наше вере, и немамо прави одговор на њих, што опет, говори о дугим годинама наше историје где је одсуство веронауке у школама оставило мањкавости и у нашем личном образовању...

Одложено слушање...


Осми дан
У богослужењу Цркве почиње Осми дан - ванвремени дан Царства Божјег. Сваки делић знања који стекнемо о богослужењу, било о његовој историји, структури и елементима, било о богословљу молитава и химнама, било о језику богослужбене символике или особеностима стваралаштва црквених песника, сликара, појаца, беседника, философа... Сваки, дакле, делић знања који стекнемо помоћи ће нам да саставимо слику у којој ћемо моћи да проникнемо у тајну богослужења. А у тајни богослужења је садржана тајна човека и света, тајна Бога и тајна нашег спасења.

Одложено слушање...


Из бакине кухиње
ИЗ БАКИНЕ КУХИЊЕ – постоји она народна – као у стара добра времена… Све оно што надживи своје време, остане за будуће генерације, носи у себи извесни гарант сопствене вредности… У ово наше, савремено доба, када смо сви у ковитлацу брзог и, стога не увек квалитетног живљења, вреди призвати оне мале ствари које живот чине лепшим… Понекад је то неки стари рецепт за колаче наших бака…

Одложено слушање...


Наши у свету
Прича о људима

Одложено слушање...


Сведочанства о Великом рату
Први светски рат био је до тада највећи ратни сукоб у историји. У њему су учествовале 33 земље, а погунуло је 12 милиона људи, уз огромна материјална разарања. Овај рат може се посматрати као последица поремећаја равнотеже снага на светском нивоу и жеље за проширењем постојећих државних граница. У емисији Сведочанства о Великом рату говоримо о историјским приликама пре избијања Првог светског рата на светском и локалном нивоу, значајним биткама, као и знаменитим личностима којe су овај рат обележили: Петру Првом Карађорђевићу, Николи Пашићу, Радомиру Путнику, Степи Степановићу, Живојину Мишићу, Милунки Савић, Момчилу Гаврићу... Наши гости су чланови Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године.

Одложено слушање...


Лекар душе - хришћанска психологија
У емисији Лекар душе - хришћанска психологија откривамо на који начин психотерапија и психолошки погледи на човека проналазе своје додирне тачке са учењима Цркве и тиме доприносе узрастању човека, као боголиког бића заједнице. Наши гости су протојереј – ставрофор др Милош Весин, парох чикашки и ленсиншки, др Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије са Војно медицинске академије у Београду, психотерапеути центра Хармонија др Ивана Михић, Јелена Бранковић, Јасмина Михњак и психолог Радосног детињства Милана Рајић. Говоримо о супружанским односима, родитељству, пренаталној психологији, развојним проблемима код мале деце, комуникацији у браку...

Одложено слушање...


Ризница
Ризница је трезор казивања o православној вери, о суштини апостолске проповеди и учења, темељу Цркве, њеног богослужења и богословља. Предавања и говори Архијереја Српске Православне Цркве, монаштва и свештенства о актуелним темама – Васкрсењу, Радости живота, Косову и Метохији, Браку, Посту, Вери и невери – сабрана на једном месту! РИЗНИЦА БОГОСЛОВЉА Премијерно – уторком у 14 часова; реприза недељом, у истом термину, на програму радија Беседе.

Одложено слушање...


Уштимавање
Емисија Уштимавање посвећена је преносима концерата уметничке музике са неких од најзначајнијих европских фестивала. Кратки мада садржајни описи изведених композиција представљају својеврсни аудио водич кроз програм одабраног концерта, те се емисија Уштимавање често приближава типу ауторске музичке емисије која нуди много више од самог уживања у интерпретацији најлепших остварења из музичке историје.

Одложено слушање...


Историјска читанка


Одложено слушање...


Привредник
Емисија Привредник представља успешна српска предузећа која насупрот свим тржишним искушењима пружају пример доброг пословања

Одложено слушање...


Актуелно у хришћанском свету
*Васељенска Патријаршија организује Међународни еколошки симпосион. *Поглавари и представници помесних Православних Цркава допутовали су у Москву поводом прослављања јубилеја Руске Православне Цркве. *Који је значај Јерусалима у Православљу и Јудаизму? *Кипарска Архиепископија је препознала важност да глуви људи морају да узму активније учешће у Литургији. *Патријарх грузијски Илија је објавио име новог мјестобљуститеља патријаршијског трона. *Папа Фрања је мишљења да политика нуклеарног застрашивања из Хладног рата више није одржива. Шта је актуелно у хришћанском свету? За радио Беседу, у емисији „Актуелно у хришћанском свету“, говоре протопрезвитер Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, протонамесник Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, презвитери Велимир Врућинић, настојатељ храма на Телепу и Марко Бубуљ, парох челаревски.

Одложено слушање...


Хришћанство и технологија
Нови информациони амбијент је окружење засновано на административним депоима података који одређују наш положај у систему. Технологија мора бити подређена човеку и у складу са тим, све што потенцијално може проузроковати повреду интегритета личности, пре масовне употребе мора бити детаљно проучено обраћајући при том пажњу на утицај технологије на човека као појединца али и на друштвене промене у целини.

Одложено слушање...


Предавања


Одложено слушање...


Филигран
Филигран је једна од најлепших техника обраде злата и сребра; овом техником током векова израђиван је диван накит као и украсни предмети којима се и данас дивимо. И, као што уметник најфинијом техником од злата прави најдивнији накит, тако и ми нашу љубљену децу треба да обликујемо у будуће људе који ће порасти нашем Творцу на славу, нама родитељима на радост, а Цркви и отаџбини својој на корист.

Одложено слушање...


У сусрет празнику
Празници Православне Цркве који су уткани у догађаје литургијске године, представљају путоказ ка Царству Небеском. Зато идући у сусрет празнику лагано корачамо ка Царству Незалазног Дана. Поштујући празнике чинимо могућим освећење времена, сада и овде, у историји, припремајући се за вечност Царства Божјег. У емисијama говоримо о историјском и богословском смислу празника, као и о њиховом значају за наш свакодневни живот.

Одложено слушање...


Органска пољопривреда


Одложено слушање...


Оче да те питам
У емисији „Оче, да те питам“ слушаоци радија Беседе имају прилику да, директним укључењем у наш програм или поруком, упуте питање свештеницима – протопрезвитеру Жељку Латиновићу, протонамеснику Милораду Мировићу и презвитеру Игору Игњатову. Сваког четвртка од 10 часова, на програму радија Беседе. Реприза је истога дана од 16 часова. Бројеви телефона путем којих нас можете контактирати су: 021/402-403 и 066/888 20 50. Пишите нам на мејл: info@beseda.rs

Одложено слушање...


Сазвучја
Музичка емисија САЗВУЧЈА нам приближава музику која се врло ретко чује на популарним радио станицама. САЗВУЧЈА се баве широким спектром некомерцијалне музике без дискриминације жанрова. Ово је прилика да се сусретнемо са невероватним звуцима Рос Дејлија, Џивана Гаспарјана, Михалиса Николудиса, Браће Чемирани, Амалије Родригеш, Фајруз Рахбани, Василиса Цабропулоса и других.

Одложено слушање...


Адађо
Eмисија посвећена класичној музици, њеним ауторима и извођачима. Пажљивим избором композиција из богате литературе класичне музике, уз кратке, мада садржајне најаве, желимо да вам приближимо звучне светове различитих стилских епоха и њихових најзначајнијих протагониста.

Одложено слушање...


Quo vadis Србијо


Одложено слушање...


Православни на Балкану
Балкан, прича и песма, историја и култура, свет и цивилизација која је настајала и која постоји између Истока и Запада. Географски, културолошки и историјски особен у односу на Исток и Запад, али географски, културолошки и историјски прилично близак Истоку и Западу. Међутим, духовно, оно што балканске светове и народе чини живим, вечно живим јесте Христос и Православље. Не само што светове и цивилизацију коју називамо балканском чине препознатљивом и својом, они га, као што је наш Св. владика Николај Српски рекао - уздижу изнад Истока и Запада. Прича о Балкану као колевци европске културе и цивилизације, на коме је миленијумима кључао живот и данас представља једно богатство култура и народа као нигде на тлу старог континента... Култура, историја, етнологија, језици, духовност, музика... све што народе на овом простору чини Балканцима...

Одложено слушање...


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs