Објављено: Чет, нов 30th, 2017

ВЕЧЕ САБОРНОСТИ, РАДОСТИ И ЉУБАВИ У КУЛПИНУ

На дан свештеног спомена Светог Јована Златоустог, у недељу 26. новембра 2017. у Дому културе у Кулпину са почетком у 18 часова, приређен је богат културно – уметнички програм којим је КУД Митрополит Стефан Стратимировић који ради под окриљем Српске Православне Црквене Општине у Кулпину, обележио годишњицу свога постојања. КУД је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја Буловића, основан 2013. године. У Дому културе у Кулпину у културно – уметничком програму наступили су најмлађи и припремни играчки састав КУД -а „Митрополит Стефан Стратимировић“, Фолклорни ансамбл и тамбурашки оркестар „Вила“ СКУД – а „Железничар“ из Новог Сада и КУД „Зволен“ из Кулпина. Кулпинчани који су се у великом броју окупили у Дому културе су уживали у приређеном програму и са овацијама су поздрављали наступ свих извођача.

Ово вече САБОРНОСТИ, РАДОСТИ И ЉУБАВИ отворио је господин Милорад Лонић председник Савеза културно уметничких друштава Србије.
Господин Лонић је истакао да овакве манифестације као што је ова вечерас у Кулпину, која треба да буде на понос свим кулпинчанима, дају могућност избора младима да у времену потрошачког друштва и модерног начина живота сачувају здрав младалачки дух и негују дух саборности. Ваше село је пример како вековима у слози и љубави живе Словаци и Срби, а то семе саборности и љубави између Срба и Словака у вашем селу посејао је Ваш кулпинчанин Митрополит Стефан Стратимировић. Велики је благослов за Ваше село, што у њему раде два културно уметничка друштва КУД „Митрополит Стефан Стратимировић“ и КУД „Зволен“, који својим радом доприносе да се обогати културна понуда како Вашег села тако и Општине Бачки Петровац и труде се да се култруно наслеђе Срба и Словака отргне од заборава.

Културно уметничка друштва су креативне куће наше заједнице, место где се генерације 21. века надахњују и друштвено корисно ангажују. У културно уметничким друштвима се поспешује волонтерски рад и ствара позитиван однос према својој и другим срединама. Савез културно уметничких друштава Србије као кровна организација, као и сва друга удружења која се баве чувањем и неговањем нематеријалних добара, жели да скрене пажњу на значај организованог неговања нашег нематеријалног културног наслеђа и уметности и постојање културно уметничких друштава као организација у којима се управо тај најважнији део наше културе негује.

На крају програма господин Срђан Симић,председник Општине Бачки Петровац је испред КУД-а „Митрополит Стефан Стратимировић“ гостима уручио пригодне поклоне а потом поздравио све пристуне рекавши да је са радошћу дошао на ово вече САБОРНОСТИ, РАДОСТИ И ЉУБАВИ и да је Кулпин препознатљив по томе што у њему под окриљем Православне Црквене општине у Кулпину делује КУД који носи име кулпинчанина Митрополита Стефана Стратимировића, великог прегоца на пољу духовности и културе и што у Кулпину постоји КУД „Зволен“ који афирмише културно наслеђе словачког народа. Председник је нагласио да ће се постарати да Општина Бачки Петровац у наредном периоду пружи још већу подршку како КУД-у „Митрополит Стефан Стратимировић“ тако и свим Културно уметничким друштвима на територији Општине Бачки Петровац.

ФОТО АЛБУМ