Објављено: Сре, сеп 6th, 2017

ТОЛИЧКИ УСТАНАК – ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

У четвртак, 7. септембра 2017. године, у 12 сати у Музеју Војводине, У Дунавској број  37,  отвара се изложба ТОПЛИЧКИ УСТАНАК 1907 – 2017

Аутори изложбе су: Дарко Жарић, виши кустос историчар Народног музеја Топлице Прокупње и Милан Стојановић, виши архивиста Историјског архива у Прокупљу

Изложба ће трајати до 18. септембра 2017.

Топлички устанак је једини устанак становништва на окупираној територији у Првом светском рату. Трајао је од 21. фебруара до 25. марта 1917, на подручју Топлице, Јабланице и Пусте реке. Непосредан повод за устанак била је присилна мобилизација српских младића у бугарску војску.

Још од раније су постојали планови да се у тренутку офанзиве на Солунском фронту подигне устанак у залеђу фронта Централних сила. У ту сврху је у рејон Топлице послат делегат Врховне команде српске војске. Међутим, мобилизација је довела до избијања спонтаног устанка, коме су се команданти локалних комитских (четничких) одреда ставили на чело. Број устаника се процењује на 5-6.000. Формирана је слободна територија на подручју између реке Расине, Копаоника, јужне Мораве и Ђуниса, са градовима Прокупљем и Куршумлијом.

За гушење устанка бугарски и аустро-угарски окупатори ангажовали су преко 30.000 војника. У огорченим борбама, које су трајале до 25. марта, погинуло је око 3.000 бораца комитских одреда, а у репресалијама је, према аустро-угарским подацима, убијено око 20.000 цивила. Након тога је уследило масовно логорисање и интернација становништва тог краја. Интернирано је око 180.000 људи. Неколико хиљада њих је у интернацији и логорима убијено или умрло.

Од избијања Топличког устанка до пробоје Солунског фронта ситуација у Србији ни у једном тренутку није била потпуно мирна. Делатност комитских одреда на подручју од Неготина до Пирота била је све интензивнија.