Објављено: Пон, мај 8th, 2017

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ: „ИЗ НАШЕ И СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ РИЗНИЦЕ”

СВЕЧАНИ  КОНЦЕРТ

„ИЗ НАШЕ И СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ РИЗНИЦЕ”

 

учествују

АНСАМБЛ „ВИЛА” из  НОВИОГ САДА

И

АНСАМБЛ „МАКЕДОНИЈА”  из СКОПЉА

 

 

 

Ансамбл Вила из Новог Сада и Ансамбл Македонија из Скопља организују концерт поводом Дана Победе.

Концерт ће бити одржан у амфитеатру Спортског Пословног Центра Војводине (СПЕНС), у уторак 9. маја 2017. године са почетком у 20 часова.

УЛАЗ СЛОБОДАН

 

 

 

                   Ансамбл Македонија је основан 2012. године у Скопљу. Броји 40 активних чланова који су из балетске школе „Илија Николовски Луј“ из Скопља, смер за традиционалну музику и плес, и музичке академије Универзитета „Гоце Делчев“ из Штипа, одсек Етнокореологије. Ансамбл Македонија је јединствен професионални ансамбл који се бави сценском презентацијом и афирмацијом македонских традиционалних вредности у Македонији. Репертоар ансамбла Македонија је категорисан на основу плесних и музичких карактеристика и стилова предеоних целина, на основу чега је приређено  више од 50 сценских адаптација из свих предеоних целина у Македонији: западне; југозападне; јужне; источне и северне плесне предеоне целине. У сценским и уметничким сегментима Ансамбла уткано је обележје плесног и музички репертоара традиционалне културе, како Македонаца тако и других етничких група у Македонији.

Ансамбл негује и презентује више музичких стилова укључујући и: традиционални оркестар, оркестар чалгија и плех оркестар. На сцени представља аутентичне и оригиналне народне ношње, поседује више од 5000 одевних елемената и преко 100 комплетних костима из различитих етничких региона Македоније, који датирају из касног 19. и почетка 20. века. Костимски инвентар ансамбл „Македонија“ представљен је кроз разне модне стилова карактеристичне за одређене периоде македонске културе. Током свог постојања и концертних активности, ансамбл Македонија је освојио више од 15 награда, реализовао 10 турнеја у Македонији и иностранству, за 4 годишњој концертној активности Ансамбл је реализовао више од 10 образовних – хуманитарних пројеката. Учествовао је на 15 фестивала и манифестација и реализовао више од 400 целовечерњих концерата.

 

               Ансамбл „Вила“ је реномирани ансамбл Српског културно-уметничког друштва „Железничар“ из Новог Сада. Друштво је основано 3. јуна 1934. године на дан славе Цар Константин и царица Јелена благословом бачке Eпархије као Православно друштво железничара и лађара Новог Сада.
У свом 83-годишњем постојању Друштво је данас институција културе и уметности која на високом уметничком нивоу репезентује нашу културну баштину и нашу земљу широм света. Кроз бројне секције Друштва, прошло је преко педесет хиљада младих људи стваралаца и културних ентузијаста који су својим креативним остварењима из разних области културно-уметничког стваралаштва и социјалног ангажовања радили и раде на очувању и афирмисању наше националне културе. Ансамбл „Вила“ је учествовао на преко четири хиљаде наступа и на преко стотину међународних фестивала.

У витринама Ансамбла данас се налазе многи трофеји и признања од којих истичемо:

  • Орден Светога Саве другог степена 2015. године,
  • Златне ципелице у Ланголену,
  • Лауреат првог степена на 12. Московском Међународном фестивалу словенске музике 2016. године,
  • Прво место на интернационалном фестивалу на Балатону у Мађарској, на фестивалу у граду Опозно у Пољској …
  • Четири златне плакете, две сребрне и две бронзане на Покрајинском такмичењу,
  • Четири златне плакете на Републичком такмичењу 2007, 2013, 2015 и 2017. године.