Објављено: Сре, нов 15th, 2017

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „УСПОМЕНЕ АЛИМПИЈА ПОПОВИЋА”

 

 

Књига под насловом „Успомене Алимпија Поповића”, коју је приредила др Гордана Петковић, представљена је 13. новембра 2017. године, у Градској кући у Новом Саду.

Било је веома интересантно радити на том спису иако је био врло обиман и захтеван, а посебно ме радује што Алимпије Поповић није заборављен у Новом Саду. Од како сам почела да радим на рукопису, пре око годину дана, владало је велико интересовање за књигу, и верујем да ће читаоци бити задовољни, рекла је госпођа Петковић, виши кустос историчар Музеја града Новог Сада.

 

Поред ауторке, у програму представљања књиге коју је објавила Издавачка кућа „Прометеј”, учествовали су и градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић, некадашњи градоначелник Јован Дејановић, професор др Никола Грдинић и уредник издања Зоран Колунџија. Присутне је поздравио господин Вучевић, који је рекао да је пре осталих имао прилику да добије примерак књиге и да је за њега посебно интересантно било то што се ради о доживљају, судбини, запажању некога ко је некада радио исти посао као и он сада. Да прочитам, да научим каква су искуства била некога ко је ово радио раније у нимало једноставнијим, можда чак и у сложенијим условима. Ради се о једном великом човеку, свештенику, хуманисти. Његова енергија је посебно вредна респекта када говоримо о периоду после Другог светског рата и када он, преузимајући вероватно жртву у једној мери, преузима одговорност за наставак живота у Новом Саду након великих страдања у Другом светском рату, рекао је градоначелник Новог Сада, уз похвалу заслужнима за истраживање живота и дела проте Алимпија Поповића.

 

Уредник и издавач, господин Зоран Колунџија је оценио да ова књига, на 637 страна, у тврдом повезу, представља заслужени својеврсан споменик проти Алимпију Поповићу.

 

Одломке из књиге читао је Владимир Петковић, а представљена је и изложба о животу и раду свештеника Алимпија Поповића. Изложба је реализована уз помоћ и подршку Епархије бачке и Музеја града Новог Сада.

Алимпије Поповић био је свештеник, некадашњи парох Алмашке и Успенске цркве, први председник Скупштине Новог Сада после ослобођења 1944. године.

 

ФОТО АЛБУМ