Објављено: Сре, сеп 10th, 2014
Култура | поставио админ

Почео 81. Вуков сабор у Лозници

158571ЛОЗНИЦА: У Дому културе у Лозници свечано је отворен 81. Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији посвећена реформатору српског језика Вуку Стефановићу Караџићу.
Своју културу и историју представио је град Суботица, а све до недеље у Лозници, Бањи Ковиљаци и Тршицу посетиоци сабора ће моци да уживају у богатом културном и образовном програму.
Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић подсетио је да се манифестација одржава почев од 1933. године и да се сабор организује у славу оца наше писмености Вука Стефановића Караџића.
Ђокић је указао и на друге значајне догађаје који се обележавају ове године, а то су стогодишњица од почетка Првог светског рата, стогодишњица Церске и Гучевске битке и 150 година од смрти Вука Караџића.
„Вук је био филолог, реформатор нашег језика и писма, сакупљач народних песама, писац првог речника. Језик и писмо су најсветија ствар и обележје сваке нације. Некада смо се оружјем борили за породицу, за нашу традицију, нацију, државу. Данас нам остаје у ери модернизације, глобализације, друштвених мрежа и интернета  да се боримо за српски језик и ћирилицу“, рекао је помоћник градоначелника.
Он је додао да службена употреба ћирилице даје могућност да се електронски запише српско културно наслеђе и да сачува за будуће генерације.
На свечаном отварању глумци позоришта из Суботице одуграли су представу, док је изложба старих зграда Суботице организована у галерији Мина Караџић.
Помоћник градоначелника града Суботице Етела Јеринкић рекла је да је Суботица стекла привилегију да се представи на Вуковом сабору тиме што је претходне године организовала изложбу под називом Вукови јубилеји, која је била отворена током целе године.
„Ученици основних и средњих школа могли су током читаве године да посећују изложбу и учествују у разним радионицама и активностима које су биле пратећи програм уз изложбу“, нагласила је Јеринкић.
Она је додала да је изложба из Суботице сељена у ОШ Вук Караџић у Бајмоку у једну од најбројнијих и најлепших основних школа у том крају, али да је представљена и у Мађарској у оквиру манифестације дани српске културе.
Завршна свечаност 81. Вуковог сабора биће одржана у недељу 14. септембра на Саборишту у Тршицу, када ће ансамбл Народног позоришта из Београда извести представу „Српска трилогија“, а саборску беседу одржаце председник Матице српске из Новог Сада Драган Станић.
Организатор манифестације је Центар за културу из Лознице, а покровитељи су Град Лозница и Министарство културе и информисања.

(Танјуг)

Преузето са: dnevnik.rs