Објављено: Чет, мар 23rd, 2017

Модернизам у архитектури Новог Сада

Реља Иванић: Железничка станица

У Музеју савремене уметности Војводине у четвртак у 19 часова биће отворена изложба архитектонске фотографије. Поставком названом „Фокус на модернизам: архитектура Новог Сада 1950-1970”

 

Друштво архитеката Новог Сада (ДаНС) отпочиње вишегодишњи истраживачки пројекат „Југословенски модернизам у Војводини”. Циљ је да се валоризује и представи наслеђе послератне модернистичке архитектуре на овим просторима, сада када постоји довољна временска и идеолошка дистанца. Аутори изложбе су Реља Иванић, тренутно најактивнији фотограф специјализован за архитектуру у Србији и ДаНС.

На изложби ће бити представљени најиконичнији објекти архитектонског наслеђа из ове стваралачке епохе која, по оцени аутора поставке, још није доживела своју пуну ревалоризацију и популаризацију шире од уских стручних кругова.

– Управо је овај период представљао кључно доба за развој не само архитектонске дисциплине код нас, већ је он успоставио и основе савремених урбаних матрица на којима град и данас почива – наводе организатори изложбе. – Прве послератне деценије су период када је домаћа архитектура равноправно учествовала у развоју савремених архитектонских токова у свету, а да то данас није довољно освешћено. Коначно, указивањем на неоткривене квалитете и вредности жели се истаћи потреба за њиховом заштитом и (ре)позицијом у градитељском наслеђу Новог Сада и Војводине.

Први део изложбе чини селекција објеката приказаних кроз фотографије Реље Иванића, а други део су радови студената ликовног департмана Академије уметности, које доносе различита питања ширег круга модернистичких објеката Новог Сада. Њихов поглед на модернистичко наслеђе града представљен је у облику фотографских студија у којима је присутан естетски али и критички осврт младих генерација на садашње стање објеката насталих од 1950. до 1970. Крајњи резултат пројекта ће бити монографија/каталог архитектонске продукције друге половине 20. века на простору Војводине.

Изложба траје до 9. априла.

Н. Попов

Кустоски и сараднички тим

Кустоси изложбе су Александар Беде, Андреа Тамаш Дачић, Слободан Јовић, Драгана Константиновић, Маја Момиров, а сарадници студенти Академије уметности Игор Шилер, Снежана Петковић, Алекса Гајић, Иван Вукнић, Сара Апостоловић, Миљан Вулетић, Софија Балаћ, Ивана Чавић, Теодора Ивков, Барбара Јовановић, Јелена Гајиновић, Вања Новаковић (координатори: Миа Ћук, Андреа Палашти, Александар Рамадановић).