Објављено: Уто, мар 28th, 2017

Марта Аргерич и пријатељи на фестивалу у Лугану

 

У току је циклус емисија посвећених музичком фестивалу у швајцарском граду Лугано, у оквиру којег се приређује посебан серијал концерата претежно камерне музике. Идејни творац тих концерата је аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич, позната у свету музике као љубитељ камерног извођаштва. Она позива своје најближе пријатеље и колеге музичаре за потребе ових наступа, током којих публика ужива у динамичној смени различитих инструменталних ансамбала на сцени. Жеља нам је да вам путем радио таласа пренесемо, колико је то могуће, атмосферу са ових концерата пажљивим одабиром композиција које су изведене претходних година.

 

Уштимавање – Лугано 2006

            У првој емисији слушамо дела раноромантичарског композитора Роберта Шумана у извођењу Марте Аргерич, браће Капусон, Лиде Чен и Сергеја Накарјакова. Њихови наступи су забележени 2006. године на фестивалу у Лугану. Први део емисије резервисан је за композиторов Клавирски квартет у Ес-дуру, док ћемо у другом делу слушати Фантазијске комаде истог аутора у извођењу необичног састава – Марта Аргерич ће на клавиру пратити уметника који свира на флугелхорну, инструменту чији звук представља комбинацију трубе и хорне.

Један од важних задатака овог серијала концерата у Лугану јесте да се публици пружи прилика да чују дела која су много мање заступљена на концертним подијумима, а једна од таквих композиција потиче из пера угледног руског композитора, пијанисте и професора Сергеја Тањејева. У другој емисији слушамо његов опсежни Клавирски квинтет у ге-молу у интерпретацији Лилије Зилберштајн, Доре Шварцберг, Луси Хол, Норе Романов Шварцберг и Хорхеа Боса.

Трећа емисија посвећена фестивалу у Лугану из 2006. године доноси нам композиције из опуса Менделсона и Дебисија. Најпре слушамо Сонату за виолончело и клавир у Де-дуру Феликса Менделсона у извођењу Готјеа Капусона и Габријеле Монтеро, а потом и прва два става из циклуса Ноктурна Клода Дебисија у Равеловом аранжману за клавирски дуо.

Уштимавање – Лугано 2008

            Из концертне понуде овог фестивала 2008. године издвојили смо неколико композиција из опуса Моцарта, Шумана, Дворжака, Аренског, Сен-Санса и Рахмањинова. Марти Аргерич као својеврсном домаћину овог посебног пројекта придружили су се Стивен Ковачевић, Рено Капусон, Лилија Зилберштајн, Лили Мајски и многи други уметници. Поново ћемо имати прилику да поред добро познатих дела чујемо и оне помало заборављене или запостављене.

У првој емисији слушамо Моцартову композицију Анданте и варијације у Ге-дуру за клавир четвороручно у интерпретацији Марте Аргерич и Стивена Ковачевића, док ћемо у другом делу слушати Шуманову Сонату за виолину и клавир у де-молу у тумачењу Реноа Капусона и Марте Аргерич.

Након Сен-Сансовог Скерца за клавирски дуо којег изводе Лилија Зилберштајн и Акане Сакаи, главни део друге емисије посвећене концертима из 2008. године заузима композиција још једног помало заборављеног руског композитора Антона Аренског. У питању је његов Клавирски квинтет у Де-дуру из 1900. године. Иако је у великој мери допринео развоју руске музике, Аренски је више остао упамћен као професор који је предавао будућим великанима попут Рахмањинова или Скрјабина.

Трећа емисија је посвећена романтичарском репертоару словенских композитора намењеном клавирском дуу. Најпре слушамо Свиту бр. 1 у ге-молу Сергеја Рахмањинова у извођењу Марте Аргерич и Лилије Зилберштајн, а потом и одабране Дворжакове Словенске игре у интерпретацији Лили Мајски и Карин Лехнер.