Објављено: Пет, јун 30th, 2017

ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017.

 

 

ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017.

  1. јун–31. август – 2. септембар 2017. године, од 21 сат

Улаз између Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске

Трг галерија 1–2, Нови Сад

 

Манифестација ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА, пројекат Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске, наставља се и у 2017. години.

Тим поводом одржана је и конференција за медије на којој су говориле управнице оба музеја, др Јасна Јованов и др Тијана Палковљевић Бугарски. Најављујући за 2018. годину укључивање Поклон збирке Рајка Мамузића у манифестацију, новинарима се обратио и мр Милета Поштић.

Идеја да се суграђанима током летњих вечери понуди разноврстан програм и ове године је употпуњена новим садржајима који на занимљив начин промовишу културе различитих земаља.

            Поводом свечаног отварања ЛЕТА У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017, у заједничком врту Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске биће приређен коктел и предавање историчарке уметности Мср Тамаре Огњевић, директорке Артис Центра, Београд, потпредседнице ИКOM Србије и чланице IКOM MПР Одбора. На отварању ће говорити др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павла Бељанског и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, а у складу са досадашњом праксом и интернационалним контекстом манифестације позиви су упућени представницима амбасада и њихових културних центара из различитих земаља Европе и света, државним званичницима, многобројним пријатељима, колегама и сарадницима музеја.

Сваког четвртка од 29. јуна до 31. августа 2017. године, од 21 до 23 сата, Новосађани ће моћи да се освеже уз путописне приче, филмске пројекције, музику, плес и дружење. Публику уз бесплатан улаз очекују атрактивне теме с намером да се укаже на значај светске културне баштине и њеног очувања, у контексту историјских и културолошких околности.

Програм манифестације приређен је у сарадњи са бројним пријатељима Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске, као што су Тамара Огњевић, др Симона Чупић, Никола Костић (Ли Мен), Аустријски културни форум у Београду, др Даниела Королија Црквењаков и Удружење Todo Tango, Миодраг Ћертић и Веља Павловић, Мирко Стефановић, The Hat Matters са гостом Војиславом Савковим, Мр Ивана Станковић Исаковић и Гудачки квартет IL Belpaesе. Детаљније о програму говориле су Лолита Пејовић, Јулијана Стојсављевић и Ана Ракић, која је најавила и свечано затварање манифестације у Поклон -збирци Рајка Мамузића.

Реализацију манифестације ЛЕТО У ВРТУ ГАЛЕРИЈА 2017. омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводинe.

Сваки програм биће посебно најављен, а детаљне описе као и фотографије са реализованих вечери моћи ћете да пронађете на Facebook профилу Спомен-збирке Павла Бељанског https://www.facebook.com/spomenzbirka.pavlabeljanskog и Галерије Матице српске https://www.facebook.com/galerijamaticesrpske/, као и на Twitter профилу https://twitter.com/galmaticesrpske.