Објављено: Сре, сеп 10th, 2014
Култура | поставио админ

Изложба ПРАЗНИНЕ у оквиру циклуса „Традиција и савремено стваралаштво“

Plakat-odabrano.inddГалерија Матице српске
11. септембар – 12. октобар 2014. године

У четвртак, 11. септембра 2014. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске ће бити отворена изложба „Празнине“, аутора Игора Антића. На отварању изложбе ће говорити: мр Данило Вуксановић, уредник едиције „Традиција и савремено стваралаштво“, Игор Антић, уметник и мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске која ће изложбу званично отворити.
Свесна да савремен музеј, без обзира које наслеђе баштини, мора бити у директном контакту са савременом уметничком праксом, Галерија Матице српске је покренула циклус „Традиција и савремено стваралаштво“. Намера нам је да дела која чувамо и излажемо и идеје које ишчитавамо из прошлости буду инспирација за савремено стваралаштво у различитим медијима изражавања. Управо са том идејом, као први у овом циклусу, настао је и пројекат Празнине, аутора Игора Антића и Ратомира Кулића.
Пројекат Празнине је комплексан по свом садржају и састоји се од изложбе „Празнине“ која обухвата уметничка дела из колекције Галерије Матице српске и приватног власништва, документарни материјал и архивску грађу, и пет ауторских филмова.
Будући да зграда Галерије Матице српске чини важан део историје установе као место које пружа оквир нашег деловања и представља идентитетску потку коју јавност данас препознаје и везује за Галерију Матице српске, Игор Антић се одлучио да свој уметнички пројекат посвети проучавању њене историје у периоду између 1942. и 1957. године, односно периоду када је промењена њена првобитна намена и усељена најпре Мађарска окупациона полиција, затим по завршетку Другог светског рата ОЗНА-а, потом до 1956. године УДБА, да би након тога у зграду била усељена Галерија Матице српске. Тај период у коме је зграда имала сасвим другачију намену и била у функцији институција које су биле у служби политичких и друштвених промена, није имао директне везе са делатношћу Галерије. Ипак, та „празнина“, односно недовољна истраженост онога што се тих година дешавало у самој згради и рефлексија тих догађаја на свакодневни живот а самим тим и на уметност, подстакла је Игора Антића да реализује пројекат који је објединио истраживање архивске грађе и документације, интервјуе савременика и модерни уметнички израз у форми видео-рада. У изложбеним салама емитује се пет филмова а свака од просторија носи име једне од снимљених личности: 1 –„Олга“, 2 –„Тоша“, 3 –„Куза“, 4 –„Ћира“ и 5 –„Друг“, који су из различитих углова (професионалног, приватног, уметничког, полицијског, кажњеничког…) и на различите начине (драматично, анегдотски, аналитично, дистанцирано…) допринели да се размотри овај специфични аспект у односима између уметности и политике. Аутор је заправо желео да на основу историјских података створи ауторско дело које ће испунити „празнину“ и понудити интерпретацију историјских догађаја кроз уметничко дело.
Изложбу прати каталог Празнине са расправним текстом Игора Антића који објашњава концепт пројекта, и који је допуњен предговором мр Данила Вуксановића и поговором Ратомира Кулића. Као саставни део формирана је мапа „Празнине“ која садржи 12 графичких листова насталих током припреме пројекта са уводним текстом Соње Јанков и Ратомира Кулића. Паралелно са радом на реализацији уметничког пројекта Игора Антића настао је и Дискурс о празнинама Ратомира Кулића. који иако засебно поетско-филозофско дело, чини саставни део пројекта.
У петак, 12. септембра 2014. године у 18.00 сати уметник Игор Антић ће тумачити изложбу.