Доктор Александар Раковић са Института за новију историју Србије у Врбасу одржао предавање на тему „Светородна лоза Петровић-Његош”

 

 

Последње предавање у циклусу духовних предавања за 2016. годину, које организује Српска православна Црквена општина врбашка, а уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја, одржано је 26. децембра 2016. године. Предавање је одржао историчар са Института за новију историју Србије у Београду, доктор Александар Раковић. Тема предавања је била „Светородна лоза Петровић-Његош“.

Доктор Александар Раковић је рођен у Београду 1972. године. После завршених основних и магистарских студија одбранио је докторску тезу на Философском факултету, Катедри за историју Југославије, Универзитета у Београду. Радио је при Савезном министарству вера, Православном богословском факултету у Београду, Архиву Србије, а тренутно је запослен на Институту за новију историју Србије. Доктор Александар Раковић иза себе има мноштво одржаних предавања, објављених монографија, као и чланака у престижним научним часописима. Као посебну област интересовања истиче проучавање међуверских односа. Посебна занимљивост везана за доктора Александра Раковића је чињеница да је  самостално и у оквиру Пројекта Растко радио на развоју и примени српске ћирилице у дигиталним технологијама. Током предавања предавач је истакао: ,,Породица Петровић-Његош се одликовала најлепшим људским врлинама: бистрином ума, личном храброшћу, мудрошћу и вештином војничком, живом свешћу о народним потребама и идеалима, бистрим погледом на време у којем живе, радњом која ствара и иде даље од онога што је затекла; породица надахнута силним патриотизмом и обдарена најлепшим даром поезије и најдивнијим цртама телесне лепоте, – та породица дала је Црној Гори седам владара, којима она дугује благодарност за све што има“. После исцрпног предавања уследила су питања која су постављана од стране публике.

 

ЗВУЧНИ ЗАПИС ПРЕДАВАЊА: