Објављено: Нед, нов 5th, 2017

Дечји црквени хор појао у Вазнесењском храму на Клиси

 

 

Недељни дан, 5. новембар 2017, у клисанској цркви био је значајно улепшан појањем Дечијег црквеног хора при Црквеној општини Нови Сад. Млади хористи су појали читаву службу са својим диригентом Милицом Грубишић и вероучитељем хора Мирјаном Бановић, које, како је и парох клисански, прота Боро Видовић, рекао у беседи, улажу много труда и слободног времена у рад хора. Још је отац Боро додао, поредећи дечје појање са појањем анђела, да без обзира на то да ли ће ова деца свој појачки таленат развијати и као одрасли, засигурно понеће предивну успомену на време када су појали у цркви и да ће им то значити у животу.

После Литургије, деца су наставила дружење, а у разговору са диригентом Милицом Грубишић чули смо да је хор основан са намером да деца науче да поју Литургију, да се оспособе да певају у певници или у неком од хорова за старије, у сваком случају да буду активни учесници у богослужењу. Рекла је да са децом вежба једном недељно. Пробе су недељом од 18 до 19 часова (млађа група, 5-10 година) и од 19 до 20 часова (старија група, 10-15 година). По њеним речима, места за нове чланове има, повремено се расписује аудиција и тад је могуће уписати дете или у друго време за које се родитељи и старатељи могу распитати преко свог пароха.

Од младих хориста чули смо да, као што рече Константин (15), није много тешко научити црквено појање када се редовно ради, а нешто млађа Ена, која две године пева у хору, каже да јој није тешко да долази на пробе и поред других ваннаставних активности (балет и енглески језик) и на питање да ли им је напорно некада на богослужењу одговара да некад буде тако и да некад огладне, али и да им домаћини увек спреме послужење па и то не представља проблем.

Један од родитеља чије дете је у хору сматра да је вишеструко корисно постојање оваквог хора. Деца развијају свој музички дар и имају могућност да активније учествују богослужењу, што је веома значајно, јер активније значи и квалитетније, умањује се могућност досаде на служби, и више везује децу за Литургију и тиме је, нада се овај родитељ, шанса да деца наставе црквени живот у старијем узрасту већа.

Делове богослужења хористи су певали на српском језику, а не на црквенословенском како смо навикли, тако да су верујући на Клиси пред крај Литургије слушали ове речи:

Видесмо Светлост истинску;
примисмо Духа Небескога;
нађосмо веру истиниту,
клањајући се нераздељивој Тројици,
јер нас је Она спасла.

Нека се испуне уста наша хвале твоје, Господе, да певамо славу Твоју, јер си нас удостојио да се причестимо светим твојим, божанским, бесмртним и животворним тајнама; сачувај нас у Твојој светињи, да се сав дан поучавамо правди Твојој. Алилуја,Алилуја, Алилуја.