Објављено: Уто, нов 28th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – уторак, 28. новембар 2017. године

О БОЖИЋНОМ ПОСТУ

Пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање да спасење свих и свакога лежи једино у Богу, у његовој милости. Према речима Симеона Солунског, „пост Божићне Четрдесетнице изображава пост Мојсија, који је постивши четрдесет дана и четрдесет ноћи добио на каменим таблицама Божје заповести. А ми, постећи четрдесет дана, созерцавамо и примамо живу Реч од Дјеве, не нацртану на камену, већ оваплоћену и рођену, и присаједињујемо се Његовој Божанској плоти“. О посту и практичним саветима за пост ово јутро говорио је презвитер Велимир Врућинић, настојатељ храма светих Кирила и Методија на Телепу. Нека нас Господ укрепи у посту и да нам снаге да сва искушења издржимо и заблагодаримо Му у дан Његовог Рођења!

 

 

ОРГАНСКИ АЗБУЧНИК – НЕОПХОДНО ОБРАЗОВАЊЕ И ЕТИКА

Органска пољопривреда је данас све чешће предмет интересовања и опредељења како у свету, тако и у нашој средини. Иако постоје школе средњег усмерења и високог образовања ове струке, у друштву које је, како проф. др Бранка Лазић каже „профитно“ оријентисано, недовољно је развијена свест о потреби образовања и о еколошкој етици када су природа, земља и ваздух у питању.

 

 

300 ГОДИНА ОД ПРВЕ СИНАГОГЕ У НОВОМ САДУ

У среду, 29. новембра, са почетком у 19 часова, у Музеју Војводине се отвара изложба под називом „300 година од прве синагоге у Новом Саду“ аутора Горана Левија и Едите Јанков. Том приликом ће предавање на тему „Јевреји у Новом Саду у 18. веку” одржати господин Петар Ђурђев. Нешто више о овој изложби, која ће Новосађанима бити доступна недељу дана, као и о предавању сазнали смо од наших гостију – господина Горана Левија, председника Јеврејске општине у Новом Саду и господина Петра Ђурђева, директора Историјског архива града Новог Сада.