Објављено: Уто, окт 10th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – уторак, 10. октобар 2017. године

РОДНО РАВНОПРАВАН ЈЕЗИК – НАСИЛНО МЕЊАЊЕ ЈЕЗИКА ИЛИ НЕОПХОДНОСТ

Последње две деценије се ради на јачању свести о неопходности родно сензитивног језика како би, како то стручњаци за ово питање истичу, жене постале видљивије у језику. Недавно је објављен и Нацрт закона о родној равноправности, који још увек чека улазак у скупштинску процедуру. Да ли родно равноправан језик представља насилно мењање језика или је он неопходност? На ову тему говорио је презвитер Игор Игњатов, парох ветернички.

 

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 125 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ИВЕ АНДРИЋА

Наша је дужност да се Андрићу враћамо сваке године, а јубилеј је прилика да се научним промишљањем његово дело учвршћује у српској култури и српској књижевности, каже академик Миро Вуксановић у сусрет обележавању 125 година од рођења српског нобеловца  Овај велики јубилеј се обележава бројним програмима које организују Српска академија наука и уметности и Задужбина Иве Андрића, али и појединачне установе у Београду и Србији.

 

 

КОНЦЕРТНА ПОНУДА МУЗИЧКЕ ОМЛАДИНЕ НОВОГ САДА

Три концерта у организацији Музичке омладине Новог Сада нас очекује овог месеца, а први је већ у четвртак 12. октобра у Градској кући. Милан Радуловић, секретар Музичке омладине, детаљније нас је упутио у планиране активности и позвао да што пре обезбедимо улазнице за наступе Кемала Гекића у новембру и Амире Медуњанин у децембру.