Објављено: Уто, авг 1st, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – уторак, 1. август 2017. године

 

ИЛИНДАНСКИ САБОР НА КЛИСИ

Фотографија: Свети Пророк Илија – фреска у Манастиру Грачаница

Цело насеље Клиса, које чине Видовданско насеље, Слана Бара и Клиса, прославиће своју славу и окупиће се на већ традиционалном Илинданском сабору у част Светог Илије Пророка. Празнично бденије и Света Литургија на сам дан празника  биће служени у Световазнесењском храму на Клиси. О историји и потреби оваквог народног сабрања говорио је настојатељ храма отац Бранко Ћурчин.

 

ЛЕТЊА ШКОЛА ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА

25. по реду манифестација подназивом „Летња школа црквеног појања – Корнелију Станковићу у спомен“, биће и ове године одржана у Сремским Карловцима. У раду школе учествоваће четрдесетак одраслих певача из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Аустрије и Израела и тридесетак карловачких малишана. Програми за учеснике и јавност ће се одржавати у Еколошком центру „Радуловачки“ и у Карловачкој гимназији. За радио Беседу говорила је проф др Даница Петровић аутор ове манифестације.

 

ИДЕНТИТЕТ И САМОПРЕИСПИТИВАЊЕ – ПРЕДАВАЊЕ У МАТИЦИ СРПСКОЈ

На фотографији: Гец Кубичек

Предавање под називом „Идентитет и самопреиспитивање“ одржаће данас немачки публициста, уредник часописа и директор издавачке куће, Гец Кубичек у свечаној дворани Матице српске. Тема је посебно интересантна јер је обрађује и износи Немац,  у контексту историјског и данашњег националног идентитета. Предавање ће бити на немачком језику уз преводиоца, а разговор ће водити директор Института за европске студије, др Миша Ђурковић који се обратио и слушаоцима радија Беседе.