Објављено: Сре, сеп 13th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – среда 13. септембар 2017. године

 

 

 

МОЛИТВЕНА ПРОСЛАВА ДАНА СВЕТИХ НОВОМУЧЕНИКА ЈАСЕНОВАЧКИХ

У Епископији пакрачко-славонској је одржана молитвена прослава Дана Светих новомученика јасеновачких. Одржан је научни скуп о новомученицима, централна прослава је уприличена 9. септембра, у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, а у Владичанском двору у Пакрацу освештан Параклис Благовештења Пресвете Богородице. Владика пакрачко-славонски г. Јован истакао је  важност очувања сећања на Јасеновац. У оквиру прилога  чућете и речи Архиепископа михаловско-кошицког г. Георгија који је учествовао у молитвеној прослави. Захваљујемо ТВ Храм на уступљеном тонском материјалу.

СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ДАНАС

Огранак Српске Академије Науке и Уметности у Новом Саду организовао је низ округлих столива чија је основна тема „Српска књижевност данас“, као допунски и саставни део већег пројекта – „Десет векова српске књижевности“. Уредник издањâ , академик Миро Вуксановић говорио је о важности овог пројекта и намери да овим делима дефинише савремени српски књижевни корпус.


ДОБРО ЈЕ ПЕВАТИ У ХОРУ

Значај који за развој деце има певање у хору није само везан за гласовне могућности, интелигенцију, културочошку и друштвену отвореност. Осећај припадности заједници, као равноправан члан, као део целине који се не издваја већ у истој мери учествује у заједничкој песми, обзир и уважавање садруга, значајан је у свакој сфери живота као и у хору. О аудицији за пријем деце у хор АКУД Соња Маринковић и педагошком раду са децом, говорила је хоровођа Дуња Хузјан, музики педагог .