Објављено: Сре, мај 10th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – среда, 10. мај 2017. године

Управа храма преноса моштију Светог Саве и ове године организује Светосавске дане, који су отпочели синоћ служењем Свеноћног бденија. Наредни програм у оквиру ове манифестације планиран је за суботу 13. маја, када ће након вечерње службе, око 19 часова и 30 минута, јеромонах Доситеј Хиландарац одржати предавање на тему Свети Сава – учитељ пута који води у живот вечни.  Наш гост у Јутарњем програму био је презвитер Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник, који је најавио овај сегмент Светосавских дана.

***

 

 

 

У оквиру сада већ традиционалних Музичких вечери Матице српске, у четвртак 11. маја са почетком у 19 часова, две наше истакнуте младе уметнице приредиће концерт – сопран Радослава Воргић Журжован и пијанисткиња Јулија Бал. На програму ће бити дела од барока до савременог доба и то из опуса Хендла, Моцарта, Брамса, Тавенера, Бритна и других. Више детаља о одабраним композицијама, нарочито о Тавенеровој Посланици љубави и Брамсовим соло песмама на текстове српске поезије, открила нам је Радослава Воргић Журжован гостујући у нашем Јутарњем програму. На крају разговора чули смо трећи став Alleluia из Моцартовог мотета Exsultate, jubilate у њеном извођењу.

***

 

 

 

Данас ће у Музеју Војводине у 19 часова бити отворена изложба под називом „Благо из кошнице – Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847-1947-2017)“ и тиме ће уједно почети програм у оквиру националне манифестације „Музеји Србије од 10 до 10“. Овом изложбом Музеј Војводине по први пут представља предмете из збирки од којих је и настао, обележавајући на тај начин два јубилеја – 170 година од формирања Српске народне збирке и 70 година од оснивања Војвођанског музеја. О историјату музеја и експонатима који ће бити изложени за наш програм говорила је историчар Сузана Миловановић.