Објављено: Сре, мар 1st, 2017

Актуелно из Јутарњег програма среда 1.март 2017. године

 

ДУХОВНИ ЕЛИТИЗАМ

фото: hilandar.info

Игуман светогорског манастира Симонопетра, архимандрит Јелисеј, рекао је за РИА Новости да  је масовни проток ходочасника постао озбиљан проблем за житеље Свете Горе. Игуман, наравно,  препознаје да је гостопримство врлина која је традиционална одлика православног монаштва , а да су монаси увек спремни и ради да угосте ходочаснике, међутим треба имати у виду да се не утиче на основне принципе монаштва и да се не заборави да су се они одрекли света.

Са презвитером  Браниславом Ђурагићем, настојатељем Светосимеоновског храма у Ветернику, говорили смо на ову тему, осврнувши се на питање односа храма и манастира и појави духовног елитизма у Цркви.


ИСПОВЕСТ ХРИШЋАНА – КАКО СЕ СПРЕМИТИ

Кајање није само тренутак, то је доживотни процес. Покајање је дар Божији. Све што ми сами можемо је да спознамо сопствену немоћ, остало је све уз Божју помоћ, па и Дар покајања. О томе како се исповедати, како се припремити за исповест за радио Беседу говорио је протонамесник Миладин Бокорац – архијерејски намесник жабаљски.

 

НОВИ ДВОБРОЈ ЛЕТОПИСА МАТИЦЕ СРПСКЕ

У фебруару ове године, изашао је двоброј Летописа Матице српске, са новим уредницима и у новом руху. Тешко је издвојити  и препоручити неке од текстова јер овај број најстаријег књижевног часописа у Србији обилује ванредним темама и ауторима.  Само једна од њих је есеј оца Оливера Суботића,  у којем отац износи чињенице везане за личност и дело Николе Тесле. О најновијем броју  Летописа говори Светлана Милашиновић, секретар уредништва.