Објављено: Пон, нов 6th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – понедељак, 06. новембар 2017. године

АТЛЕТИКА – КРАЉИЦА СПОРТА

  Према расположивим подацима, Олимпијске Игре одржавале су се још далеке 776. године пре нове ере, када су главне дисциплине биле атлетске дисциплине и то: бацање диска, бацање копља, скок у даљ и трчање… Атлетика је, дакле, један од првих спортова који су се појавили, јер прати природне покрете својствене човеку као што су трчање, скакање и бацање справа. Наш гост био је проф. др Милан Шолаја, асистент на катедри за атлетику Факултета за Спорт и Физичко васпитање у Новом Саду. Професор је говорио о школи атлетике за децу и благодатима које овај спорт са собом носи.

 

ДОМИНАЦИЈА ИЛИ ПОТЧИЊЕНОСТ: СРБИ У ХРВАТСКОЈ, СЛАВОНИЈИ И ДАЛМАЦИЈИ И ВЕЛИКОСРПСКА ХЕГЕМОНИЈА У КРАЉЕВИНИ СХС (1918-1929)

У оквиру програма Први светски рат и уједињење у Матици српској данас ће бити приређено предавање на тему Доминација или потчињеност Срба у Хрватској, Славонији и Далмацији и „Великосрпска хегемонија“ у Краљевини СХС (1918-1929. О теми и предавачу за јутарњи програм говорио је проф. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске.

 

НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Новосадски џез фестивал почиње 15. новембра и траје до 18 новембра. О великим именима џез сцене који наступају ове године, пратећим програмима и радионицама говорио је  Зоран Дејановић, сарадник за односе са јавношћу Џез фестивала.