Објављено: Пет, авг 4th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – петак, 4. август 2017. године

 

ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОПЕРАЦИЈИ ОЛУЈА ОВЕ ГОДИНЕ У ВЕТЕРНИКУ

Централна државна манифестација поводом обележавања двадесетдруге годишњице од војне операције „Олуја“ биће одржана данас, у петак 4. августа у Ветернику са почетком у 20 часова. Помен ће том приликом служити Његова Светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење Епископа новосадског и бачког г. Иринеја и епархијског свештенства. О програму овогодишње манифестације за наш радио детаљније је говорио презвитер Игор Игњатов, парох ветернички.

 

КАНОН И ТРОПАРИ

Присећајући се недавно канонизованог Светог Мардарија либертивилског и свеамеричког, неколико дана од тога догађаја били смо сведоци и новог испеваног тропара новом светитељу. То је био разлог да говоримо о томе шта је богослужбени канон и од чега се састоји, када и како се пишу тропари и ко их пише, каквих тропара има?  О овим питањима за радио Беседу говорио је ђакон Вељко Васиљев.

 

 

 

ЦРТЕЖ АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋА

Тема предавања која се у редовном термину одржавају петком у 20 часова у Галерији Матице српске, вечерас је цртеж Анастаса Јовановића „Хајдук Вељко Петровић“. Такође, свакодневно у 12 и 18 часова кустоси Галерије на располагању су свим заинтересованим посетиоцима који желе да науче нешто више о уметности , изложбеним сликама и о сталној поставци Галерије Матице српске. За радио Беседу говорила је Јелена Огњановић кустос, историчар уметности.