Објављено: Пет, мар 31st, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – петак, 31. март 2017. године

 

ДРУГО БДЕНИЈЕ – ПОХВАЛНО ПЈЕНИЈЕ БОГОМАЈЦИ

 

У време када наша света Црква служи Друго бденије, у пету седмицу Часног поста, у Светоуспенској цркви у Новом Саду 31. марта у 21 час, биће служено свеноћно бденије са светом Литургијом.  У току богослужења се чита најстарији и најлепши акатист Пресветој Богородици – Благовештенски. О Другом бденију и његовим специфичностима, као и о самом акатисту за јутарњи програм радија Беседе говорио је протојереј Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенске цркве.

У прилогу прочитајте и текстове теолога Бранислава Илића о садржајима и значају Првог и Другог бденија

http://spc.rs/sr/prvo_bdenije_sizhe_velikoposnih_dana

http://spc.rs/sr/drugo_bdenije_pohvalno_pjenije_bogomajci

 

МОНОГРАФИЈА „ АРХИЈЕРЕЈИ КАРЛОВАЧКЕ МИТРОПОЛИЈЕ”

Издавачка кућа Платонеум је још једном монументалном монографијом обогатила свој издавачки опус, то је књига „Архијереји Карловачке митрополије”. У њој су сабране биографије и фотографије 120 епископа Карловачке митрополије у периоду од краја ХVII века до двадесетих година  ХХ века. О значају овог издања, о садржају и ауторима, за радио Беседу говорио је директор Издавачке куће Платонеум Душан Вујичић.

 

МУЗЕЈСКЕ ИГРАОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ „ДАНСКА – ЗЕМЉА ЛЕГО КОЦКИ И АНДЕРСЕНА”

Поводом изложбе „Додир стакла – савремено нордијско стакло“ у Музеју Војводине ће у недељу, 2. априла бити организоване  музејске играонице за децу. Од 11-12 часова са децом узраста од 5-8 година радиће музејски педагози на теме: где се налази Данска, како изгледа њена застава, које су омиљене играчке Данаца, како славе рођендане и који Данац прича најлепше бајке. Од 12:30 – 14 часова деца узраста од 8 – 12 година  ће откривати каква је веза између Лего коцки и музеја и дружиће се лего клубом Скоцкани. Играонице су бесплатне и пријава није потребна. О изложби и играоницама говорила је Слађана Велендечић – кустос Музеја Војводине и музејски педагог.