Објављено: Пет, јул 28th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – петак, 28. јул 2017. године

 

ЈУБИЛЕЈ АРХИЕРЕЈСКЕ СЛУЖБЕ ВЛАДИКЕ ЛАВРЕНТИЈА

Епархија шабачка ће 29. и 30. јула обележити јубилеј – 50. годишњицу архијерејске службе Владике Лаврентија. Тим поводом је уприличен садржајан дводневни програм, који ће почети 29. јула, када ће испред Саборног храма у Шапцу бити уприличен свечани дочек Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а потом ће бити одржана свечана академија у новиоизграђеном амфитеатру Шабачке порте. Сутрадан, 30. јула, на светој Литургији, Свјатјејши ће уручити орден Светог Саве првог степена Епископу шабачком г. Лаврентију. О овим догађајима у Епархији шабачкој, за наш радио је говорио протођакон Љубомир Ранковић.

 

 

НОВИ БРОЈ НОВИНА „ПРАВОСЛАВЉЕ“

Нови број новина српске Патријашије „Православље“ обилује занимљивим и душекорисним текстовима као што су живот и дело новопросијавшег Светог Мардарија, владике либертивилског, о светињама Косова и Метохије и другим текстовима. О темама овог броја говорио је теолог и вероучитељ Бранко Бандобрански.

 

 

КОНЦЕРТ МЕЂУНАРОДНОГ СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА У НОВОМ САДУ

Симфонијски оркестар међународног пројекта „Триорка“, који ове године броји педесет и девет младих музичара из Србије, Немачке и Велике Британије, наступиће пред новосадском публиком у понедељак 31. јула у Синагоги. На концерту који почиње у 20 часова биће изведена дела Чајковског, Сибелијуса и Вилијамса. Тим поводом смо у нашем студију угостили Јасну Марковић Вујановић, професора флауте и шефа Дувачког одсека Музичке школе „Исидор Бајић“, Роберта и Џулијет Рикард, који као повереници Фонда Триорка помажу у реализацији овог пројекта, као и господина Ендрјуа Морлија, асистента диригента који ових дана вредно ради са младим уметницима. Говорили смо о предстојећем концерту, атмосфери на пробама, репертоару који ће бити изведен, а осврнули смо се и на историјат ове драгоцене сарадње између три државе.