Објављено: Пет, јун 16th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – петак, 16. јун 2017. године

 

ИКОНОСТАС

фотографија: Александар Милутиновић

Иконостас као део олтара, као и сваки део простора у цркви, има своју важност и значење. О историји иконостаса, његовом смислу и значају кроз векове, о предодређености места за сваку икону Господа и светих на иконостасу,  за радио Беседу говорила је Драгана Машић теолог и вероучитељ.

 

 

 

ПРВИ ЧТЕЦ РУКОПРОИЗВЕДЕН ИЗ ВОЈНИХ РЕДОВА

После освећења војног параклиса у касарни у Панчеву, Епископ шумадијски и војни г. Јован, рукопроизвео је  заставника Милета Даљевића, помоћника војног свештеника команде Прве бригаде Копнене војске са седиштем у Новом Саду, у први црквенослужитељски чин, чтеца. То је први случај, од како је верска служба враћена у Војску Србије, августа 2013. године, да једно војно лице добије црквени чин. О овом догађају сведочио је и за радио Беседу војни свештеник презвитер Ђорђе Стојисављевић.

 

КОНЦЕРТ КОЈИ ПРЕТХОДИ ЛЕТЊОЈ ШКОЛИ ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА

Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца у сарадњи са Саборном црквом у Сремским Карловцима организује концерт духовне и световне музике у свечаној сали Карловачке гимназије. Овим концертом најављује се јубиларна, 25. Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“. О концерту, учесницима и програму Летње школе, говорила је аутор програма проф. др  Даница Петровић, музиколог.