Објављено: Пет, сеп 1st, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – петак 1. септембар 2017. године

 

ПЕЂА ЂАКОВИЋ  – 30 ГОДИНА СТВАРАЛАШТВА

У Галерији Матице српске биће изложено 17 дела великог формата уметмика Пеђе Ђаковића, признатог интернационалнуг уметника. Избор делâ  из тридесетогодишњег рада овог уметника обележен је српском историјом, традицијом и културом, управо  за значајан јубилеј Галерије Матице српске – 170 година трајања. О изложеним уметничким делима говорио је Данило Вуксановић, програмски директор галерије.

 

 

КЛАСИЧНА МУЗИКА НА ПРОГРАМУ РАДИЈА БЕСЕДЕ

Музички уредник радија Беседе, мр Јелена Глушица  је аутор две емисије класичне музике, Уштимавање и Адађо. Обрађујући значајне музичке фестивале, уметнике и музичке правце, уз пажљив избор музике уједно и едукује слушаоце преносећи им историјске и теоријске чињенице из света музике. У наредној емисији Адађо, биће представљен ирски  композитор и педагог Џон Филд који је у ХVIII i ХIХ веку  живео и радио у Петербургу.

УСТОЛИЧЕЊЕ МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ Г. ХРИЗОСТОМА

Након непуне две године од упокојења блажене успомене Митрополита дабробосанског Николаја, једна од најстаријих Епархија СПЦ добија новог архипастира – Митрополита Хризостома (досадашњег Епископа зворничко-тузланског). Протојереј-ставрофор Владимир Ступар, старешина сарајевске Саборне цркве, најавио је за радио Слово љубве какав ће бити распоред богослужења поводом овог великог догађаја.  Свечана доксологија биће служена у суботу 2. септембра у 16:30 у цркви Светог Илије у Сокоцу, а српски Патријарх Иринеј началствоваће евхаристијским сабрањем у недељу 3. септембра од 9:30 часова у сарајевској Саборној цркви где ће потом обавити и чин устоличења новоизабраног Митрополита дабробосанског Хризостома. Митрополија дабробосанска основана је пре 7 векова. Основао ју је свети Сава

ДЕЛАТНОСТ ЦРВЕНОГ КРСТА НОВОГ САДА

„…Кад год учините једном од ових мојих малих, мени учинисте!“

Мисија Црвеног Крста усмерена је ка олакшавању људске патње пружајући помоћ угроженим лицима и спашавајући угрожене животе и здравље људи. Из тога произлази и задатак Црвеног крста усмерен и ка превентивном деловању у заједници и просвећивању грађанства из области здравствене и социјалне заштите и многих других области са циљем стварања што хуманијих и сигурнијих услова за квалитетнији живот. О многобројним делатностима Црвеног Крста у јутарњем програму радија Беседе говорио је Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада.