Објављено: Чет, мај 11th, 2017

Актуелно из Јутарњег програма – четвртак, 11. мај 2017. године

КОНЦЕРТ ХОРОВА У ОКВИРУ СВЕТОСАВСКИХ ДАНА

У недељу 14. маја ове године у храму Преноса моштију Светог Саве у Новом Саду а у оквиру Светосавских дана, после вечерњег богослужења представиће се хорови Светосавског и Алмашког храма из Новог Сада, хор из Чуруга и дечји хор из  Каћа који ће певати  духовне песме,  а као гости придружиће се и хор ансамбла Вила који је припремио програм изворних народних српских песама.  За радио Беседу програм је представио протонамесник Мирослав Милић, парох Светосавског храма на Бистрици.

 

ПРЕПОЛОВЉЕЊЕ ПРАЗНИКА НАД ПРАЗНИЦИМА – ВАСКРСА

Поред светитеља којих се молитвено сећамо 10. маја ове 2017. године, наша Црква обележава још један празник – Преполовљење.  Какво је значење и од када се прославља овај празник, али и о другим празницима који су прво били локални а затим узрасли и поштују се и прослављају у свом Православном свету, као што је Покров Пресвете Богородице, говорио је протонамесник Милорад Мировић уредник радија Беседе.

 

ФИЛМ „ПУТ У РАТ“

У Аустрији је мало познато о ратним злочинима које су у Србији починили аустро-угарски војници током Првог светског рата, указује аустријски историчар Роберт Гокл, један од учесника промоције филма „Пут у рат“ који ће Новосађанима бити представљен у Музеју Војводине у Дунавској 37. О промоцији и активностима једног од организатора, говорио је Дарко Милојковић, председник Удружења ратних добровољаца од  1912.-1916. њихових потомака и поштовалаца Обилић Нови Сад.

 

 

 

ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА СЛИКА ИЗ КИКИНДЕ  У ОГРАНКУ САНУ У НОВОМ САДУ

Српска Академија Наука и Уметности огранка у Новом Саду ће у оквиру манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, представити изложбу савремених ликовних уметника из колекције Народног Музеја Кикинде. О Уметницима и делима говорио је академик Теодор Атанацковић, секретар огранка САНУ у Новом Саду

 

 

 

РАЗНОВРСТАН ПРОГРАМ МУЗЕЈА ГРАДА НОВОГ САДА У НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ДАНА

Музеј Града Новог Сада ће у својим депандансима представити чак шест програма, на Петроварадинској тврђави, у Збирци стране уметности у Дунавској улици и Завичајној збирци у Сремским карловцима свим посетиоцима и наредним данима понудити врло разноврстан и садржајан програм. О програму и изложбама је за радио Беседу говорила Даница Иванчевић из Музеја Града Новог Сада.