Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести

Проф. др Горан Димитрић – безбедност у води

Сезона купања и боравка на отвореним купалиштима ускоро почиње. У складу са тим, гост Јутарњег програма био је др Горан Димитрић, ванредни професор на Катедри за пливање Факултета за Спорт и физичко васпитање у Новом Саду. Теме су биле безбедност боравка у води и поред ње, мере превенције и друге.
19.4.2018.

str.7562
Вести Одложено слушање


Нова Општа уредба о заштити података о личности – GDPR

Ако вас питају да ли желите да неко поседује ваше личне податке, продаје их и складишти – вероватно је да ће одговор бити не. С друге стране, наше личне информације налазе се широм Интернета, у масовним базама података телеком оператера, банака, друштвених мрежа и других предузећа којима је њихово складиштење и обрада посао. И тим подацима се врло лако може приступити. То је био разлог због чега је донета једна од најконтраверзнијих законских регулатива – Општа уредба о заштити података о личности, која из корена мења начин пословања свих субјеката који се баве прикупљањем и обрадом личних информација. О овој уредби, њеним предностима и значају, говорио је Александар Арсенин, стални стручни сарадник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве – ЦЕПИС.
17.4.2018.

str.7552
Вести Одложено слушање


Нови број Новина Српске Патријаршије – Православље

Ипођакон Бранко Бандобрански представио је последњи број часописа Православље. У овом броју читајте васкршње посланице Патријарха српског г. Иринеја, као и светог Мардарија Либертивилског, потом и разговоре са Преосвећеним епископом западноамеричким Максимом, као и министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем. У новом броју Православља читајте о манастиру Светих архангела у Драганцу, о четрнаестој годишњици погрома на Косову и Метохији, као и о много других актуелних тема из наше свете Цркве.
13.4.2018.

str.7542
Вести Одложено слушање


О богослужбеним особеностима Великог четвртка, Великог петка и Велике суботе

Последња седмица Спаситељевог живота на земљи назива се страсна или страдална седмица. Сваки од дана страдалне недеље назван је великим и светим због великих и спасоносних догађаја из Спаситељевог живота, и сваки је посвећен одређеним молитвеним споменимâ. У нашој другој по реду емисији посвећеној страсној седмици, говоримо о богослужбеним особеностима Великог четвртка, Великог петка и Велике суботе и издвајамо одређене сегменте из химнографије ових великих дана. Аутор емисије: катихета Бранислав Илић
5.4.2018.

str.7524
Вести Одложено слушање


Борба против секташтва на интернету

Представници Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве (ЦЕПИС) имали су састанке са представницима Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), у циљу успостављања континуиране сарадње и борбе против секташтва на интернету. Шта је том приликом договорено и од ког је то значаја за СПЦ говорио је Александар Арсенин - стручни сарадник ЦЕПИС-а, који је био наш гост.
30.3.2018.

str.7509
Вести Одложено слушање


Упис ђака првака у школи „Ђорђе Натошевић“

Јутарњи програм радија употпунио је својим гостовањем господин Недељко Ђорђић, директор основне школе „Ђорђе Натошевић“ из Новог Сада. Упис ђака првака је била тема нашег разговора, као и истицање бројних предности уписа деце у ову школу. Гостовање господина Ђорђића заокружено је читањем три песме из његове богате списатељске колекције.
28.3.2018.

str.7498
Вести Одложено слушање


Нови број „Светосавског звонца“

Садржај последњег броја Светосавског звонца представила је вероучитељица Кристина Бандобрански.
27.3.2018.

str.7497
Вести Одложено слушање


Ускоро почињу 38. Новосадске музичке свечаности

Од 19. до 29. априла биће одржане 38. Новосадске музичке свечаности. Синагога, Градска кућа и Српско народно позориште – то су места где ће се окупити врсни уметници и љубитељи музике. Десет фестивалских дана доноси укупно 13 концерата домаћих и страних извођача. Карте су већ пуштене у продају, могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада и на благајни Српског народног позоришта, а више детаља о предстојећем фестивалу овога јутра са нама је поделио господин Милан Радуловић, секретар Музичке омладине Новог Сада.
23.3.2018.

str.7474
Вести Одложено слушање


Татјана Бокан

Овога јутра наша гошћа је била глумица Татјана Бокан, која је диломирала на Драмском одсеку Академије уметности у Новом Саду. Поред ангажмана у позоришту, остварила је запажене улоге и у телевизијским серијама и филмовима. Памтимо је као секретарицу Даду у серији „Неки нови клинци“ или као Ержебет у серији „Црни Груја“ и филму „Црни Груја и камен мудрости“. У разговору са Татјаном дотакли смо се питања везаних за професију драмског уметника – колико је захтевна и шта изискује.
16.3.2018.

str.7443
Вести Одложено слушање


Ходочашће на Крф

Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић" из Новог Сада, у сарадњи са Историјским архивом града Новог Сада, организује предавање господина Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, под називом „Ходочашће на Крф“. О том предавању, као и о активностима Удружења, овога јутра смо разговарали са Драганом Видојковићем.
14.3.2018.

str.7436
Вести Одложено слушање


Манастир Свете Јелисавете из Минска на Новосадском сајму

На овогодишњем Сајму књига учествује манастир Свете Јелисавете из Минска, који има разгранату издавачку и хуманитарну делатност. Више информација о томе добили смо од господина Јована Иванова из Руског културног центра, који нас је позвао да обиђемо штанд овог манастира и погледамо њихову богату понуду књига, музичких издања, рукотворина, икона и других предмета.
9.3.2018.

str.7421
Вести Одложено слушање


Школа гитаре при Културно-уметничком друштву „Светозар Марковић“

Са Слободаном Телечким смо овога јутра разговарали о школи гитаре која постоји при Културно-уметничком друштву „Светозар Марковић“. Како се у музичким школама више изучава класични репертоар за овај инструмент, школа чији је руководилац Слободан нуди обуку у свирању популарне музике, у нади да ће у скорој будућности њихов програм бити признат.
7.3.2018.

str.7412
Вести Одложено слушање


Новосадска органска чајанка

Удружење „Лука знања“ на челу са проф. др Бранком Лазић, дугогодишњом сарадницом радија „Беседе“, организује Новосадску органску чајанку у уторак, 6. марта од 18 часова. Тада ће сви заинтересовани суграђани моћи да у пријатној атмосфери, уз шољу топлог чаја, разговарају о органској производњи и органским производима. Овога јутра Даниела Павелка је о том догађају разговорала са др Зораном Срећков и позвала слушаоце да обезбеде своје место на предстојећој чајанци. Уколико желите да присуствујете овом сусрету, пошаљите упит на мејл адресу – sreckovzorana@yahoo.com
2.3.2018.

str.7390
Вести Одложено слушање


Недеља Косова и Метохије у Матици српској – Вече песника


27.2.2018.

str.7370
Вести Одложено слушање


Нови број часописа Православље

У црквеним књижарама доступан је нови број часописа Православље. Ипођакон Бранко Бандобрански представио је занимљивости и поучне текстове из овог броја.
22.2.2018.

str.7353
Вести Одложено слушање


ИЗВИНИ ИЛИ ОПРОСТИ?

На почетку Великог поста у нашој Цркви постоји обичај да се тражи опроштај од свих, а уједно и да се свима опрости. Тиме се сви припремамо да неосуђено примимо Свето Причешће, јер ако не опростимо ни нама се неће опростити, па нам тада ни исповест не помаже. Треба да опростимо до те мере да смо потпуно избрисали из сећања увреду или било које друго зло које нам је нането. О томе да ли је исто рећи извини или опрости, и може ли се опростити, а не заборављати, говорио је презвитер Бранислав Ђурагић, настојатељ храма Светог Симеона Мироточивог у Ветернику.
20.2.2018.

str.7333
Вести Одложено слушање


Сретењски устав

Сретење - Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара. У спомен на који догађај празнујемо овај датум? Из којих потреба и разлога је донет Сретењски устав? Које су околности довеле до његовог укидања и колико дуго је био на снази? На ова и друга питања, у Јутарњег програму радија Беседе, говорио је г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.
16.2.2018.

str.7276
Вести Одложено слушање


Граматички речник српског језика

На сајту srpskijezik.com постављен је Граматички речник српског језика, са 118000 речи и њихових комплетно обрађених облика (са акцентом, фонетиком, морфологијом). На који начин можете користити овај Речник и како можете допринети његовом садржају послушајте у прилогу. Гост јутарњег програма био је Александар Арсенин, стални стручни сарадник ЦЕПИС-а.
13.2.2018.

str.7253
Вести Одложено слушање


Парохија Саборног храма у Новом Саду

Гост Јутарњег програма био је протођакон Горан Батошки, који нам је укратко представио историјат Светогеоргијевског храма у Новом Саду. Према његовим речима, парохија Саборног храма је највећа на територији Епархије бачке. Сазнали смо од оца Горана да је комуникација и интеракција између свештеника и парохијана неупоредиво боља данас него пре 30 година. Парохијани се могу свакодневно јавити у канцеларију Црквене општине.
6.2.2018.

str.7223
Вести Одложено слушање


Други међународни филмски студентски фестивал – Наос

У просторијама Православног богословског факлтета Универзитета у Београду од 5. до 8. фебруара биће одржан Други међународни филмски студентски фестивал – НАОС. Још један у низу филмских студентских фестивала пружа могућност младим ауторима да представе своја дела, а са друге стране, фестивал омогућава публици да сагледа одређену идеју према материјалној стварности из перспективе младог човека. У званичну селекцију овогодишњег НАОС-а ушло је 16 филмова из Србије, САД, Канаде, Литваније, Индије, Израела, Румуније, Немачке у категорији кратки документарни, кратки играни и кратки анимирани филм. О фестивалу је за наш радио говорила Нађа Ђорђевић, члан организационог тима Фестивала НАОС.
2.2.2018.

str.7216
Вести Одложено слушање


Чуруг на удару империја – 20 година археолошке експедиције

Вечерас од 19 часова биће свечано отворена нова изложба у Музеју Војводине – „Чуруг на удару империја – 20 година археолошке експедиције“. Циљ ове изложбе јесте да прикаже резултате највеће археолошке експедиције, спроведене на територији Војводине у последњих пола века. Шта се то налази у Чуругу, о чему сведоче открића на том археолошком налазишту и ко је учествовао у две деценије дугој експедицији, за наш Јутарњи програм, говорио је археолог Станко Трифуновић.
30.1.2018.

str.7207
Вести Одложено слушање


Припеме за обележавање 260 година од почетка градње Саборне цркве у Сремским Карловцима

О историјату Саборне цркве у Сремским Карловцима, припремама за обележавање значајног јубилеја – 260 година од почетка градње ове светиње – као и о програму који је планиран поводом Савиндана, овога јутра смо разговарали са протојерејем Јованом Милановићем, настојатељем Саборног храма у Сремским Карловцима.
26.1.2018.

str.7187
Вести Одложено слушање


Нова књига о Светом Сави

Непосредно пред Савиндан, из штампе је изашла нова књига о Светом Сави у издању Издавачке установе Пчелица. Књигу Свети Сава – од принца до свеца написао је вероучитељ ОШ „Милица Павловић“ из Чачка, Ђорђе Чоловић, са којим смо ово јутро разговарали.
24.1.2018.

str.7180
Вести Одложено слушање


Музичка омладина Новог Сада – предстојећи концерти и Новосадске музичке свечаности 2018.

Након богате концертне активности у оквиру циклуса Божићно-новогодишњих концерата, Музичка омладина Новог Сада наставља са понудом квалтетног програма, пре свега у оквирима уметничке музике. Ове седмице нас очекују два концерта – наступ младе виолинисткиње Лидије Бојиновић 23. јануара и наступ израелског камерног хора „Ади“ 25. јануара. Музику Јохана Себастијана Баха на историјским инструментима моћи ћемо да слушамо у понедељак, 29. јануара. Наш гост овога јутра је, као и обично, био господин Милан Радуловић, секретар Музичке омладине Новог Сада, који нам је открио и неколико детаља везаних за програм овогодишњих Новосадских музичких свечаности.
22.1.2018.

str.7167
Вести Одложено слушање


Нови број „Светосавског звонца“

Са вероучитељицом Кристином Бандобрански прелистали смо нови број „Светосавског звонца“ и препоручили најзанимљивије текстове.
17.1.2018.

str.7147
Вести Одложено слушање


Акција фотографисања испред уметничких дела

И даље је у току акција фотографисања посетилаца испред уметничких дела из колекције Галерије Матице српске. Ове суботе, 21. априла, од 10 до 14 часова, можете доћи у Галерију да се фотографишете, а своје малишане пријавити за учешће у занимљивој дечјој радионици, која ће одвести децу на пут до Солуна док посматрају икону Свети Димитрије Христофора Жефаровића. О досадашњем одзиву посетилаца, о уметничким делима испред којих можете да се фотографишете, као и о предстојећој изложби „Кроз објектив: Галерија, уметност, публика“ овога јутра смо говорили са Јеленом Огњановић, која нас је позвала и да пошаљемо своје слике боравка у Галерији Матице српске.
19.4.2018.

str.7563
Вести Одложено слушање


Пастели Марка Челебоновића – нова изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског

У четвртак, 19. априла отвара се нова изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског, посвећена уметничким делима Марка Челебоновића, израђена у техници пастела. Осим пастела, поставка у Спомен-збирци Павла Бељанског обухвата и породичне фотографије уметника које се овом приликом први пут презентују јавности. Више детаља о предстојећој изложби, која ће љубитељима ликовне уметности бити доступна до 3. јуна, овога јутра нам је открила Јулијана Стојсављевић.
17.4.2018.

str.7553
Вести Одложено слушање


Концерт поводом 15 година кохлеарног импланта

Фондација „Лаза Костић“ приређује концерт клавирских дуа у суботу, 14. априла у Синагоги, с почетком у 19 часова. Повод је обележавање 15 година од прве уградње кохлеарног импланта у Новом Саду. О том оперативном подухвату говориће проф. др Драган Данкуц, председник Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва, а свечаност ће увеличати сјајни студенти камерне музике из класе проф. Марине Милић Радовић. Са нама је овога јутра у студију била Каја Мандић Плавшић, студенткиња четврте године клавира на Академији уметности, која нам је говорила о Сомборском дуу у којем свира већ две године, истакавши да је захваљујући Фондацији много наступала и тиме добила прилику да уз своје колеге покаже резултате свог труда током студија музике. Тако ће и бити ове суботе на концерту у Синагоги!
12.4.2018.

str.7539
Вести Одложено слушање


ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА ЊЕГОВОГ КРАЉЕВСКОГ ВИСОЧАНСТВА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА


5.4.2018.

str.7525
Вести Одложено слушање


Априлски програм Спомен-збирке Павла Бељанског

Овога јутра смо у разговору са Јулијаном Стојсављевић најавили програм који се припрема за месец април у Спомен-збирци Павла Бељанског. Било је речи о акцији промоције штампаних издања ове институције, која почиње од 2. априла, затим о отварању нове изложбе о пастелима Марка Челебоновића, уметничким делима која ћемо по први пут видети, као и промоцију две књиге.
30.3.2018.

str.7510
Вести Одложено слушање


Уметничко дело по мојој мери

У току је једна лепа акција Галерија Матице српске, која подразумева гласање публике за омиљено уметничко дело из њихове богате колекције. Након тога следи фотографисање посетилаца испред уметничких дела која добију највише гласова у просторијама Галерије Матице српске. Више детаља о овој иницијативи, која је усмерена ка приближавању уметности публици, овога јутра нам је предочила Јелена Огњановић.
28.3.2018.

str.7499
Вести Одложено слушање


Свечано обележавања наступајућег празника Васкрса у Школи за основно и средње образовање Милан Петровић у Новом Саду

Поводом највећег хришћанског празника Васкрса у Школи за основно и средње образовање Милан Петровић у Новом Саду биће приређена свечана прослава, чији нам је програм представила катихета Љубица Ковачевић, један од организатора.
26.3.2018.

str.7482
Вести Одложено слушање


СВЕНОЋНО БДЕНИЈЕ У УСПЕНСКОМ ХРАМУ

У Светоуспенском храму у Новом Саду у време када наша света Црква служи Друго бденије, у пету седмицу поста, 23. марта увече, у петак на суботу, биће служено свеноћно бденије са светом Литургијом. Богослужење ће почети у 21 час. О томе шта је бденије и колико је важно да бдимо у овим данима Васкршњег поста, о Благовештенском акатисту који ће бити прочитан у петак увече у Успенском храму, говорио је протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ овог новосадског храма.
21.3.2018.

str.7461
Вести Одложено слушање


Фестивал “Корнелије“ у Сремским Карловцима

Фестивал хорске музике „Корнелије”, 11. од оснивања, а трећи у новом издању, биће одржан у Сремским Карловцима 24. и 25. марта, уз учешће 11 хорова у такмичарској и ревијалној категорији. Реч је о манифестацији која је од смотре хорова у организацији карловачке Саборне цркве деведесетих година прошлог века, прерасла у фестивал на којем је до сада гостовало више од 30 хорова из земље и иностранства. О томе како је конципиран програм фестивала, о члановима жирија, пропозицијама и другим појединостима, овога јутра смо разговорали са Милом Радонић, уметничким директором фестивала.
16.3.2018.

str.7444
Вести Одложено слушање


МАНАСТИР СВЕТЕ ЈЕЛИСАВЕТЕ ИЗ МИНСКА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

Манастир Свете Јелисавете из Минска представио је своја издања и делатност на Сајму књига у Новом Саду. На штанду овог белоруског манастира, посетиоци Међународног сајма књига и Међународне изложбе уметности Арт Експо, могу да пронађу три нове књиге оца Андреја Лемешонока (духовника манастира) на српском језику, као и разноврсне производе из радионице овог манастира.
Екипа радија Беседе посетила је у петак, 9. марта 2018. године, Сајам књига у Новом Саду, а сестра Анастасија, сестра Милосрђа при манастиру Свете Јелисавете, упознала нас је са издавачким подухватом манастира и представила нам је уметничке предмете, музику, иконе, и многе друге рукотворине. Улаз на Сајам књига је бесплатан, а штандове можете да посетите од 10 до 19 часова, до понедељка 12. марта.

12.3.2018.

str.7431
Вести Одложено слушање


Акција прикупљања пакетића „Деца – деци“

Добротворна установа Епархије бачке „Владика Платон Атанацковић“, у сарадњи са Катихетским одбором Епархије бачке, и ове године организује добротворну акцију прикупљања пакетића за децу са Косова и Метохије. Акција се реализује у новосадским основним и средњим школама и траје до 30. марта. Овога јутра смо, тим поводом, разговорали са презвитером Лазаром Мајсторовићем, парохом кулпинским и бачкомаглићким, који нам је рекао шта пакетићи могу да садрже и где можемо да их донесемо.
9.3.2018.

str.7422
Вести Одложено слушање


XXVI РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ СВЕТОСАВЉЕ И НАШЕ ДОБА

Гошћа јутарњег програма била је вероучитељица у ОШ Прва војвођанска бригада у Новом Саду Драгана Машић, која је говорила о недавно отвореном, 26. по реду, конкурсу Светосавље и наше доба кога је расписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Коло српских сестара Епархије бачке, Одбор за веронауку Епархије бачке, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Удружење војвођанских учитеља.
5.3.2018.

str.7400
Вести Одложено слушање


Недеља Косова и Метохије у Матици српској – Позоришна представа „Говорна мана”


28.2.2018.

str.7375
Вести Одложено слушање


Недеља Косова и Метохије у Матици српској – професор др Драган Станић

У најстаријој српској књижевној, културној и научној установи вечерас почиње програм под називом Недеља Косова и Метохије у Матици српској. Организован је изузетно богат програм, у оквиру којег ће учествовати и Њихова Преосвештенства Епископи бачки др Иринеј и рашко- призренски и косовско- метохијски господин Теодосије, хор Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској Јован Дамаскин, хор Факултета уметности Приштина – Звечан, глумци Народног позоришта из Приштине, као и угледни предавачи и песници који ће говорити о српској култури и поезији пониклој на простору наше јужне покрајине.
26.2.2018.

str.7366
Вести Одложено слушање


Александра Радовић

Гост Јутарњег програма била је композитор, текстописац, једна од најбољих поп певачица у Србији, професор солфеђа и музичке културе, мајка, хришћанка- госпођа Александра Радовић. У разговору са њом сазнали смо да кроз љубав и веру православну тражи и налази инспирацију за писање текстова и компоновање музике. Према њеном мишљењу, бавити се јавним послом, а уједно васпитавати дете у складу са хришћанским начелима је немогуће без Бога.
21.2.2018.

str.7340
Вести Одложено слушање


СМИСАО И ЗНАЧАЈ ВЕЛИКОГ ПОСТА

Након посебне молитвено-поучне припреме кроз припремне недеље, и кроз прихватање одређених духовно-врлинских ступњева, закорачили смо на сигуран пут, на пут четрдестодневног подвига и поста.О значају поста у животу сваког православног хришћанина говорио је катихета Бранко Калаба.
20.2.2018.

str.7335
Вести Одложено слушање


Христово Еванђеље, у две речи, то је: молитва и пост

Велики пост је најважнији посни период у току године. Протонамесник Милорад Мировић, уредник радија Беседе, говорио је о овим благословеним данима Свете Четрдесетнице. Који је основни задатак поста? У ком смислу је Велики пост најстрожији пост Цркве? Јесу ли одвојиве духовна од телесне стране поста? Које су то специфичности богослужења у току Васкршњег поста?
16.2.2018.

str.7278
Вести Одложено слушање


Власта Покас Маестраци

Наша гошћа овога јутра била је Власта Покас Маестраци, оргуљашица и професорка солфеђа и музичке културе, која је такође завршила Факултет спорта и физичке културе. Разговарали смо о томе како је изабрала да свира баш оргуље, појаснили смо како се свира тај грандиозни инструмент, да ли је присутан само на богослужењима, ко су били најзначајнији композитори који су писали композиције за оргуље, као и шта је потребно да један музичар поседује како би постао добар оргуљаш.
7.2.2018.

str.7237
Вести Одложено слушање


Летњи музички камп “Дружицирање“ и креативне музичке радионице

Друштво љубитеља музике „Дружицирање“ из Новог Сада основано је ради остваривања циљева и активности у области музичког образовања. У ту сврху се већ неколико година организују летњи музички кампови у природи, као и креативне музичке радионице током године. О раду овог друштва које окупља врсне музичке педагоге, предстојећем летњем кампу и радионицама, начину пријављивања и другим детаљима, овога јутра смо разговарали са проф. Аном Ковачић, музичким педагогом.
5.2.2018.

str.7219
Вести Одложено слушање


120 година од рођења сликара Милана Коњовића

Поводом значајног јубилеја који ће бити обележен ове године – у питању је 120. годишица од рођења Милана Коњовића, једног од највећих српских сликара прошлог века – Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија „Милан Коњовић“ из Сомбора планирају реализацију заједничких програма. У четвртак, 1. фебруара, у 19 часова почиње пројекција документарног филма о овом уметнику у Спомен-збирци Павла Бељанског, а у плану су и други садржаји којима ће се достојно обележити овај јубилеј. Ми смо тим поводом, овога јутра, разговарали са Миленом Рацков Ковачић, управницом Галерије „Милан Коњовић“, која нам је укратко представила дугу стваралачку каријеру сомборског сликара и најавила програме који ће поводом споменутог јубилеја бити реализовани у уметниковом родном граду и у Новом Саду.
31.1.2018.

str.7211
Вести Одложено слушање


КРАЉЕВСКИ ПАР ПОСЕТИО ДЕЈАНУ КРАЈАЧИЋ У АТИНСКОЈ БОЛНИЦИ НАКОН ЈОШ ЈЕДНЕ УСПЕШНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ПРОФ. ДР КАЛАНГОСА


28.1.2018.

str.7203
Вести Одложено слушање


Курсеви страних језика и језичких вештина на Универзитету

Центар за језике Универзитета у Новом Саду организује курсеве страних језика и језичких вештина за све заинтересоване грађане. Пријаве се врше до 15. фебруара на сајту Центра. Више информација о курсевима, начину пријављивања и динамици похађања наставе, за наш Јутарњи програм, говорио је господин Томислав Букатаревић.
25.1.2018.

str.7182
Вести Одложено слушање


Прослава светог Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског у ОШ „Соња Маринковић“ у Новом Саду

Основна школа „Соња Маринковић“ је школа по мери детета, школа која је по UNICEF-овој публикацији „Препознај, промовиши, прошири“ представљена као једна од десет најуспешнијих у Србији. Добитници су и престижног признања „Др Ђорђе Натошевић,“ које АП Војводине додељује сваке године најуспешнијим образовно-васпитним установама и просветним радницима у Покрајини.
23.1.2018.

str.7171
Вести Одложено слушање


Изложба калиграфских радова ученика и наставника под именом „На путу Захарија Орфелина“

Захарија Орфелин је поред Доситеја Обрадовића и Јована Рајића био један од три најзначајнија српска књижевна радника у XVIII веку. Орфелин је своје врло разноврсне способности развијао у неколико праваца и први је започео рад на неколико поља народне просвете. Живописац, бакрорезац, калиграф, картограф, писац.... Свим обим делатностима се бавио, а упокојио се у Новом Саду 19. јануара 1785. године. Њему у част Удружење војвођанских учитеља организује колективну изложбу калиграфских радова ученика и наставника под именом „На путу Захарија Орфелина “. Приређивач изложбе је госпођа Вера Стојшић-Гашапаровски која је била наш гост овога јутра.
18.1.2018.

str.7155
Вести Одложено слушање


„Моја словачка прича“ – изложба фотографија у Културном центру Новог Сада

Вечерас се отвара изложба фотографија „Моја словачка прича“ Петра Дешића. Са аутором изложбе разговорали смо о том вишегодишњем подухвату, који је обухватио посете многим словачким местима и изнедрио изложбу о животу и обичајима ове заједнице.
17.1.2018.

str.7148
Вести Одложено слушање


Сјај ренесансе – нова изложба у Музеју града Новог Сада

У четвртак, 19. априла, од 18 часова, свечано ће бити отворена изложба „Сјај ренесансе“, која је до сада била представљена не само у Италији, одакле је и потекла, већ и у многим другим градовима широм Европе, Америке и Азије. Прошле године је са успехом представљена у Музеју града Београда. Шта ова изложба садржи, зашто је названа правим амбасадором Италије и до када ће бити доступна Новосађанима и посетиоцима нашег града, овога јутра нам је рекла Ивана Јовановић Гудурић, кустос Музеја града Новог Сада.
18.4.2018.

str.7558
Вести Одложено слушање


Отварање изложбе Портрети из новосадских фотографских атељеа, Музеј града Новог Сада


17.4.2018.

str.7556
Вести Одложено слушање


Хуманитарна акција – Дејан Илин

Гост Јутарњег програма био је брат у Христу господин Дејан Илин. Веровати, а добро не чинити неспојиво је са вером православном. Вера је стално бдење у себи, над собом и животом уопште. Живот у вери је непрестано чињење добра, ту нема малих и небитних ствари, све је важно. Како брзо живимо, у тој брзини ми не видимо мале ствари, уочавамо само велике. А управо Христос јасно говори да је мера свега управо однос према „малим“, и то мера вечног живота. „Кад учинисте (не учинисте) једном од малих мојих, мени учинисте (не учинисте).“
11.4.2018.

str.7536
Вести Одложено слушање


О богослужбеним особеностима прва три дана страдалне (страсне) недеље

Последња седмица Спаситељевог живота на земљи назива се страсна или страдална седмица. Црквенословенска реч страст, у себи садржи неколико значења: страдање, трпљење, бол…Сваки од дана страдалне недеље назван је великим и светим због великих и спасоносних догађаја из Спаситељевог живота, и сваки је посвећен одређеним молитвеним споменимâ. У овој емисији говоримо о томе у чему се огледају богослужбене специфичности прва три дана страдалне седмице и издвајамо сегменте из дивне химнографије страдалне седмице. Аутор емисије: катихета Бранислав Илић
2.4.2018.

str.7519
Вести Одложено слушање


„Милунка Савић – хероина Гвозденог пука“

У оквиру трибине „Милунка Савић – хероина Гвозденог пука“, која вечерас почиње у 18 часова и 30 минута у Културном центру Новог Сада, историчар Срђан Граовац ће изнети више детаља о подвизима чланова Гвозденог пука, једног од најбољих у српској историји, као и о улози Милунке Савић у ратовима од 1912. до 1918. године. Овога јутра смо искористили прилику да вас, уз предавача, више заинтересујемо за ову тему и подсетимо на храбре подвиге наших предака.
30.3.2018.

str.7511
Вести Одложено слушање


Циклус “Млади виртуози“ – концерт студената Академије уметности

Огранак Српске академије наука и уметности, у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду, приређује концерт награђиваних студената Музичког департмана у четвртак, 29. марта с почетком у 19 часова. Студенте ће том приликом представљати и о делима говорити музиколог Ивана Ножица и студенткиња музикологије Анабела Гашпар. У разговору са доцентом Миланом Миладиновићем, шефом Музичког департмана и професором на предметима Клавир и Историја пијанизма, сазнали смо више детаља о успесима одабраних студената који ће извести разноврстан програм на предстојећем концерту.
28.3.2018.

str.7500
Вести Одложено слушање


Манастирски производи на “Новосадском пролећу“

Први гост Јутарњег програма био је господин Александар Драгољубов, испред манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Ковиљу. Повод за гостовање јестe презентација манастирских производа који се могу наћи на манастирском штанду у оквиру манифестације „Новосадско пролеће“, која ће на новосадском Спенсу трајати до суботе, 24. марта.
23.3.2018.

str.7472
Вести Одложено слушање


Концертна промоција првог звучног издања Новосадског дувачког квинтета

Новосадски дувачки квинтет, ансамбл који делује од 2010. године, објавио је своје прво звучно издање и на њему се налазе композиције Петра Коњовића и три савремене српске композиторке – Иване Војновић, Доротее Вејновић и Наташе Ђурагић. Концертна промоција овог компакт диска најављена је за четвртак, 21. март од 20 часова у Културном центру Новог Сада. Више детаља о раду овог ансамбла и њиховој сарадњи са композиторима сазнали смо на конференцији за новинаре, која је одржана у уторак у Клубу „Трибина младих“.
21.3.2018.

str.7462
Вести Одложено слушање


Фондација „Лаза Костић“ приређује трећи „Звездани укрштај“ – сусрет са писецм Мариом Лигуоријем

Трећи по реду „Звездани укрштај“ под окриљем Фондације „Лаза Костић“ најављен је за недељу 18. март у просторијама Музеја пчеларства у Сремским Карловцима. Гост ће овога пута бити један од најчитанијих српских писаца, родом из Напуља, професор Марио Лигуори. Предстојеће књижевно вече улепшаће звуци наполитанских песама у извођењу сопрана Памеле Киш Игњатов и пијанисткиње Маје Грујић. О свом доласку у Србију, сусретима са многобројном публиком, писању и раду са студентима разговарали смо овога јутра са проф. Лигуоријем.
16.3.2018.

str.7445
Вести Одложено слушање


Радослава Воргић Журжован – прва дама витез Фондације „Лаза Костић“

Фондација „Лаза Костић“ покренула је нову серију културно-уметничких програма под називом „Звездани укрштај“, који ће у наредном периоду донети концерте, изложбе, предавања и разговоре са еминентним интелектулацима. Овај серијал је најављен на празник Света Три Јерарха, када је Фондација приредила пригодан, тематски обликован програм у Свечаној дворани Матице српске. Тада је сопран Радослава Воргић Журжован, дугогодишњи сарадник Фондације, именована за прву даму витеза. О својој сарадњи са Марином Милић Радовић, професорком камерне музике на Академији уметности и оснивачем Фондације, као и о предстојећем, другом звезданом укрштају, када ће певати одабране песме и арије у част Меланије Бугариновић, разговорали смо овога јутра са Радославом Воргић Журжован.
9.3.2018.

str.7419
Вести Одложено слушање


Лечење страбизма и слабовидости код деце и одраслих

Јутарњи програм оплеменила је и друга гошћа, докторка Драгица Петровић, офтамолошки дефектолог. Докторка Петровић се више од четири деценије бави испитивањем и лечењем страбизма и слабовидости код деце и одраслих. Током данашњег разговора, наша гошћа је истакла значај раног препознавања споменутог поремећаја, као и његовог адекватног лечења.
7.3.2018.

str.7410
Вести Одложено слушање


Недеља Косова и Метохије у Матици српској – Представљање књиге Петра Костића: „Листићи из даље и ближе прошлости”


2.3.2018.

str.7387
Вести Одложено слушање


Прихватилиште за бескућнике

Гост Јутарњег програма била је госпођа Анђелка Бараћ, руководилац Прихватилишта са прихватном станицом и дневним боравком за бескућнике, које делује у оквиру Геронтолошког центра Нови Сад. Саговорница нас је упознала са начином рада ове јединице, структуром људи којима се пружа помоћ, а нагласила је и на који начин ми можемо помоћи бескућницима који користе услуге овог центра. Према речима госпође Бараћ, потреба за обућом, одећом и свим осталим одевним предметима је свакодневна.
28.2.2018.

str.7377
Вести Одложено слушање


Вече хорске музике у Старој Стрељани


23.2.2018.

str.7361
Вести Одложено слушање


Нови број „Светосавског звонца“

Нови број „Светосавског звонца“ овога јутра представила нам је наша сарадница – вероучитељица Кристина Бандобрански.
21.2.2018.

str.7343
Вести Одложено слушање


Служба за поклоничка путовања Епархије бачке – Светињама у походе

О актуелним путовањима, али и о новинама у програму за 2018. годину испред Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе говорио је Драган Павловић.
19.2.2018.

str.7330
Вести Одложено слушање


Др Јелена Бањац – нова изложба у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада

У уторак, 13. фебруара, отворена је изложба под називом „Колекција уникатне керамике Одељења за савремену уметност Музеја града Новог Сада“. Ми смо тим поводом са др Јеленом Бањац, историчарем уметности, разговарали о садржају те изложбе, као и о другим уметничким делима која се налазе у фонду Музеја града Новог Сада.
14.2.2018.

str.7264
Вести Одложено слушање


Светотајинско богословље

Светотајинско богословље је богословска грана литургике (науке о богослужењу), која се бави Светим Тајнама и њиховим неизмерним и суштинским значајем у Цркви Христовој. Ова богословска наука у оквиру литургике, за свој центар има, пре свега, богословски поглед на Свете Тајне, али и практична питања која се огледају у начинусавршавања одређене Свете Тајне. Поред ова два основна питања, Светотајинско богословље се бави и питањем историсјког развоја чина Светих Тајни, чији се молитвени садржај налази у молитвослову (требнику). Велики богослов Свети Никола Кавасила је дао најпрецизнију дефиницију Светих Тајни рекавши да је Црква Христова представљена у Светим Тајнама. Поучени овим речима можемо закључити и колико важно и значајно место у богословљу Цркве заузима Светотајинско богословље.
7.2.2018.

str.7240
Вести Одложено слушање


Предавање др Слободанке Латиновић „Како видимо – видне илузије и сликарство“ у Галерији Матице српске

У оквиру пратећег програма изложбе Простор, облик, додир – специјализоване изложбе за слепе и слабовиде, у Галерији Матице српске ће данас од 18 часова бити одржано предавање под називом Како видимо – видне илузије и сликарство проф. др Слободанке Латиновић, офталмолога и академика. Овога јутра смо чули више детаља о овом занимљивом предавању од докторке Латиновић, а потражили смо и савет како да очувамо наш вид с обзиром да много времена проводимо испред телевизора, телефона и компјутера.
2.2.2018.

str.7214
Вести Одложено слушање


Припремне недеље Великог поста – недеља митара и фарисеја

Живот сваког православног хришћанина треба да буде подвижнички. Без нашег духовног и телесног труда, потпомогнутог Божјом благодаћу, немогуће се ослободити силе греха и сјединити са Господом. Зато пост у православној духовности заузима веома важно место и без њега нема напретка ни у једној хришћанској врлини. Ми се тренутно налазимо у припремним недељама пред Часни пост, у недељу смо слушали Јеванђеље о митару и фарисеју и то је била и наша данашња тема о којој смо разговарали са вероучитељем и катихетом Браниславом Илићем. Послушајте које су богослужбене специфичности овог периода, шта је то Посни триод и које су поуке ове Недеље митара и фарисеја.
30.1.2018.

str.7205
Вести Одложено слушање


Богат програм Светосавске недеље у Суботици

У Српском културном центру „Свети Сава“ у Суботици у току је 26. Светосавска недеља. У петак 26. јануара биће приређена Светосавска академија, а на сам дан празника, у суботу 27. јануара, биће одржан Светосавски бал. Више детаља о овој манифестацији, за наш Јутарњи програм, предочио је протонамесник Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички.
26.1.2018.

str.7188
Вести Одложено слушање


Прослава Савиндана у Електротехничкој школи Михајло Пупин

Катихета Љиљана Перишић - Бурсаћ најавила је Светосавску приредбу Путовање светог Саве у Јерусалим, која ће бити одржана у петак, 26. јануара 2018. године у свечаној дворани Електротехничке школе Михајло Пупин.
25.1.2018.

str.7183
Вести Одложено слушање


Блогерама – радионица креативног писања за новосадске средњошколце

У среду, 24. јануара, у Свечаној дворани Матице српске, с почетком у 19 часова, полазници радионице креативног писања блогова представиће оно што су током претходна три месеца радили са предавачима „Блогераме“. У питању је бесплатан програм намењен новосадским средњошколцима, који показују афинитет према писању и читању. Више детаља о овом програму рекао нам је Марко Тошовић, предавач на „Блогерами“.
23.1.2018.

str.7174
Вести Одложено слушање


Пчелињи отров – начин добијања и употреба у медицинске сврхе

Један од слабо познатих, а врло делотворних пчелињих производа је пчелињи отров, о ком смо ово јутро разговарали са пчеларом Драганом Павиним. Пчелињи отров може се примењивати у лечењу раних фаза мултипле склерозе, као и реуматских проблема. Послушајте на који начин се он сакупља и да ли може штетно утицати на пчеле.
18.1.2018.

str.7156
Вести Одложено слушање


Причешћивање у време трапавих седмица?


16.1.2018.

str.7134
Вести Одложено слушање


ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести
Јутарњи програм радио Беседа, сваког радног дана од 8.00-9.30
Проф. др Горан Димитрић – безбедност у води
Акција фотографисања испред уметничких дела
Сјај ренесансе – нова изложба у Музеју града Новог Сада
Пољопривредно добро Камендин
Нова Општа уредба о заштити података о личности – GDPR
Пастели Марка Челебоновића – нова изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског
Отварање изложбе Портрети из новосадских фотографских атељеа, Музеј града Новог Сада
Пупинова победа за Србију – предавање Александре Нинковић Ташић и промоција књиге Звездобројци
Нови број Новина Српске Патријаршије – Православље
Концерт поводом 15 година кохлеарног импланта
***
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести


Пољопривредно добро Камендин

Гост Јутарњег програма био је господин Остоја Симетић, представник успешне српске фирме Динамика, која у свом саставу поседује и Пољопривредно добро Камендин. Ово је била прилика за све наше слушаоце да чују основне информације о њиховом раду, који је детаљније представљен у емисији „Привредник“. Три најбржа слушаоца обрадовали смо пригодним поклонима, љубазношћу наших сарадника из месаре „Камендин“.
18.4.2018.

str.7559
Вести Одложено слушање


Пупинова победа за Србију – предавање Александре Нинковић Ташић и промоција књиге Звездобројци

У Историјском Архиву Града Новог Сада вечерас од 19 часова биће одржано предавање Пупинова борба за Србију. Предавач ће бити госпођа Александра Нинковић Ташић, председник Образовно истраживачког друштва Михајло Пупин. Овим поводом наш гост је био Младен Максимовић – потпредседник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Обилић, с обзиром на то да је ово Удружење један од организатора овог дешавања.
13.4.2018.

str.7541
Вести Одложено слушање


„Април – месец етнологије“ у Музеју Војводине

Током априла месеца Музеј Војводине припрема посебне програме, тематски фокусиране на промоцију садржаја из области етнологије. Четвртком у подне можете присуствовати промоцијама књига и једној пројекцији филма, а истог дана од 17 часова можете прошетати кроз сталну поставку музеја у пратњи етнолога. Недељом од 11 часова ће као и увек бити реализоване дечје радионице, овог месеца тематски осмишљене да прате манифестацију посвећену етнологији. Више детаља о овоме чули смо од Владимире Станисављевић из Музеја Војводине.
11.4.2018.

str.7537
Вести Одложено слушање


Манифестација Недеља православља у Суботици

Пригодне изложбе, концерти и трибине у Суботици – јесу дешавања која обележавају ове Великопосне дане. Већ четврт века, уочи празника над празницима – Васкрсења Господа Исуса Христа, у Задужбини Душана Радића бива уприличена манифестација Недеља православља. Ове године, свечаност је отворена у понедељак 26. марта, поздравном речју председника Српског културног центра Свети Сава у Суботици господина Милана Мародића и протонамесника Миодрага Шипке, архијерејског намесника суботичког, који је био наш гост и који је, између осталог, најавио садржај програма до краја манифестације.
30.3.2018.

str.7508
Вести Одложено слушање


Љубиша Поњевић – прича о бубњевима

О бубњевима као једном од најстаријих инструмената овога јутра смо разговарали са Љубишом Поњевићем, наставником у музичкој школи „Melodies“ у Новом Саду. У студију нам се придружио и десетогодишњи Матија Тукоди, који нам је рекао како изгледа један његов час удараљки у музичкој школи „Исидор Бајић“.
29.3.2018.

str.7504
Вести Одложено слушање


Трибина Библија и филм на Православном богословском факултету

На Православном богословском факултету Универзитета у Београду у четвртак, 29. марта 2018. године биће одржана трибина Библија и филм, на којој ће говорити др Владан Таталовић, доцент на ПБФ-у и редитељ Данило Бећковић. Трибину је најавио Јован Шапоња, координатор филмске телевизијске секције на ПБФ-у.
27.3.2018.

str.7496
Вести Одложено слушање


Поклоничко путовање у Русију

Предстојећа поклоничка путовања, која организује Служба за поклоничка путовања Епархије бачке „Светињама у походе“, представио нам је овога јутра Драган Павловић. Из богате понуде посебно се издваја поклоничко путовање у Русију, планирано за крај августа и почетак септембра месеца.
23.3.2018.

str.7473
Вести Одложено слушање


НОВИ БРОЈ НОВИНА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ – ПРАВОСЛАВЉЕ

Изашао је нови број Православља – новина Српске Патријаршије. Госпођа Снежана Крупниковић, секретар редакције, представила је садржај новог броја. Православље излази са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Издаје га Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август излази двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116 Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113 e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција pretplata@spc.rs – претплатa
19.3.2018.

str.7451
Вести Одложено слушање


Атеље „Реновато”

„Човек треба да једе да би живео, а не да живи да би јео“ – ова Сократова мисао је мото чувеног Атељеа лепоте који успешно ради у Београду под називом Реновато. Кроз многобројне програме за детоксикацију организма, овај Атеље настоји да промовише важност исхране као превентивног фактора очувања здравља. „Не чекајте да дође до тога да морате да мењате исхрану, промените је данас, јер Ви то желите“ – поручује оснивач и власник Реновата, госпођа Јелица Томашевић, доктор природне медицине.
14.3.2018.

str.7435
Вести Одложено слушање


Руска биљна апотека „Органик”

Госпођица Катарина Васиљевић, испред Руске биљне апотеке „Органик”, била је наша гошћа овога јутра. Предочила нам је како су се људи лечили биљем кроз историју, како у Русији тако и на нашим просторима. Описала је поједине биљне препарате који се могу пронаћи у њиховим апотекама, нарочито истакавши њихова позитивна дејства код болесних и здравих људи. Сви препарати из њихове апотеке су у потпуности биљног порекла, без хемијских додатака, а цене су приступачне.
9.3.2018.

str.7420
Вести Одложено слушање


Центар за пет терапију „Пријатељска шапа“

Гости Јутарњег програма били су госпођица Тијана Станојев, доктор ветеринарске медицине, и господин Светозар Стевин, физиотерапеут. Они су у име удружења грађана Центар за пет терапију „Пријатељска шапа“ из Новог Сада предочили могућности рада уз помоћ терапијских паса. Од наших гостију смо сазнали чиме се све удружење бави, шта су терапијски пси и како они помажу деци како у болести, тако и у свакодневним активностима.
7.3.2018.

str.7411
Вести Одложено слушање


Представљање књиге Петра Костића у оквиру Недеље Косова и Метохије у Матици српској

У оквиру манифестације Недеља Косова и Метохије у Матици српској вечерас ће од 19 часова бити представљена књига Петра Костића „Листићи из ближе и даље прошлости“. Тим поводом смо овога јутра разговарали са господином Бојаном Бабићем, председником „Друштва пријатеља манастира Свети архангели код Призрена“, детаљније најавили данашњи програм, издвојили неколико података из биографије овог знаменитог Призренца и осврнули се на делатност Друштва које делује од 2004. године.
2.3.2018.

str.7388
Вести Одложено слушање


Концерт „Од Рахмањинова до џеза“ у Матици српској

У оквиру традиционалних Музичких вечери Матице српске, вечерас у 19 часова почиње концерт „Од Рахмањинова до џеза“. Публици ће се представити обоиста Иван Кирн и пијанисткиње Диана Јовановић и Ана Стефановић. О веома занимљивим композицијама које су одабрали за данашњи наступ, у нашем Јутарњем програму говорила је пијанисткиња Диана Јовановић, откривши нам детаље везане за дела и њихове ауторе.
28.2.2018.

str.7379
Вести Одложено слушање


Велики канон Светог Андреја Критског

Током прва четири дана Часног поста на повечерју се чита Велики покајни канон Светог Андреја Критског. У овом канону све песме су покајног карактера. Презвитер Вељко Васиљев, парох при храму на Палићу, рекао је у интервјуу за наш радио, да канон Светог Андреја представља личну исповест сваког православног хришћанина.
22.2.2018.

str.7355
Вести Одложено слушање


Изложбa „ Добруџански ратници“

У Јутарњем програму гост радија био је др Предраг Бајић, виши кустос и историчар. Он је један од аутора изложбе „ Добруџански ратници“ која ће бити отворена данас у 19 часова у Дому војске Србије. Више детаља о изложби чули смо од господина Бајића.
21.2.2018.

str.7342
Вести Одложено слушање


Српска државност и визуелна култура XIX века на примеру дела из сталне поставке Галерије Матице српске

Поводом Дана државности Републике Србије, вечерас ће у 18 часова бити одржано стручно тумачење одабраних дела из сталне поставке Галерије Матице српске, која одсликавају значајне историјске догађаје и личности у контексту стварања српске државе. Тим поводом смо разговарали са Станиславом Јовановић, кустосом Галерије Матице српске.
16.2.2018.

str.7275
Вести Одложено слушање


Мајор Дејан Лекић – пилот авијације Војске Србије

Пилот авијације Војске Србије мајор Дејан Лекић био је гост Јутарњег програма. Он нам је укратко представио историјат српског ваздухопловства, као и развојни пут који непрекидно траје већ сто година. Према речима господина Лекића, важно је да једна суверена држава каква је Србија има сопствено Ратно ваздухопловство и Противваздушну одбрану. У разговору са њим сазнали смо да пилотска професија подразумева сложеност, одговорност и опасност. Такође, наш саговорник је истакао значај увођења војног свештеника, као и богослужења у Војсци. Гостовање на нашем радију мајор Лекић је употпунио причом о опасним ситуацијама које су га снашле у мисији спасавања грађана Републике Србије у поплавама и пожарима.
14.2.2018.

str.7265
Вести Одложено слушање


Слава Фондације „Лаза Костић“ Света Три Јерарха

Поводом славе Фондације „Лаза Костић“ – Света Три Јерарха – припремљен је пажљиво тематски осмишљен програм за недељу, 11. фебруар. Тада ће у Свечаној дворани Матице српске у подне бити одржана промоција антологије „Пчелојављење“ проф. др Миодрага Радовића, а поред пригодних беседа господина Жарка Живановића, директора Музеја пчеларства из Сремских Карловаца и проф. др Драгана Станића, председника Матице српске, биће уприличен и леп музички програм у извођењу наших истакнутих уметника. Више детаља о овом свечаном догађају открила нам је проф. Марина Милић Радовић.
7.2.2018.

str.7238
Вести Одложено слушање


Нови Сад чита деци

Иницијатива Нови Сад чита деци биће спроведена током фебруара, а циљ је да се подигне свест о значају читања са дететом. Више од 25 организација и установа ће учествовати у овој акцији. Основна идеја је да се различитим активностима читање учини доступним деци без обзира на то где живе и бораве. Осим тога, идеја је да се прошире информације о томе зашто је читање са дететом важно, како се бирају књиге и како се деца укључују у активности читања. О овој иницијативи за јутарњи програм радија Беседе говорила је Јелена Бранковић, психолог, системски породични психотерапеут и координатор Центра за подршку раном развоју и породичним односима – Хармонија.
2.2.2018.

str.7215
Вести Одложено слушање


Централизована база са преко 400 званичних интернет адреса СПЦ и информативна мрежа 14 Епархија

„..Српска Православна Црква је од почетка постојања на интернету била на мети злонамерних неистомишљеника и медија који су на најгрубљи начин искоришћавали лажне информације или и сами конструисали вести које нису из правог извора СПЦ него су преузете са неких псеудосајтова. Одавно постоји идеја о креирању централизоване базе званичних адреса, а она је током 2017. године реализована у оквиру ЦЕПИС пројекта - Добро нам је овде бити“. Александар Арсенин, стални стручни сарадник Центра за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ говорио је о највећем информационом пројекту наше Цркве. У централизованој бази Телескоп „Добро нам је овде бити“ сада се налази 300.000 страница са верском тематиком поузданог садржаја, што је око 5% циљаног православног интернета. Аутоматизован систем ИНФО МРЕЖЕ обрађује дневне садржаје СПЦ и дистрибуира их кроз "Мрежу". Ускоро ће бити доступан и јавни сервис као и апликација за неколико типова корисника.
30.1.2018.

str.7206
Вести Одложено слушање


Традиционална Светосавска беседа у Матици српској

Уочи празника Савиндана, вечерас ће од 19:30 часова, у Свечаној дворани Матице српске бити приређен пригодан програм. Беседу на тему „Сремски Бранковићи – настављачи светосавске традиције“ изговориће др Светлана Томин, редовни професор на Философском факултету у Новом Саду. Стихове о Светом Сави говориће др Исидора Поповић, а у музичком делу програма учествоваће хор Саборног храма „Свети Георгије“ под управом проф. др Богдана Ђаковића. Овога јутра смо разговарали са проф. Томин о теми беседе.
26.1.2018.

str.7186
Вести Одложено слушање


Галерија Матице српске у 2018. години

На редовној Годишњој конференцији за медије, одржаној у уторак 23. јануара у Галерији Матице српске, представљене су програмске активности за 2018. године. Ми вам у Јутарњем програму преносимо изјаву Снежане Мишић, која је навела шта нас све очекује у просторијама Галерије наредних месеци.
24.1.2018.

str.7179
Вести Одложено слушање


ЛЕДЕНА ТИШИНА - Сећање на жртве Новосадске рације


22.1.2018.

str.7170
Вести Одложено слушање


Прослављање јубилеја 170 година трајања Галерија Матице српске

У петак, 19. јануара, у 18 часова у Галерији Матице српске биће приређено вече посвећено јубилеју 170 година трајања ове институције. Како је осмишњен програм ове вечери и шта нас очекује у блиској будућности у просторијама Галерије Матице српске, за наш Јутарњи програм говорила је др Тијана Палковљевић Бугарски, која је изразила задовољство поводом успешне сарадње са радио „Беседом“.
18.1.2018.

str.7154
Вести Одложено слушање


Псеудо сајтови расколничког карактера


16.1.2018.

str.7135
Вести Одложено слушање


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs