Објављено: Чет, апр 20th, 2017

ПОЧИЊЕ НОВОСАДСКИ АПРИЛСКИ ПРАЗНИК МУЗИКЕ – ФЕСТИВАЛ Н О М У С

МУЗИЧКА ОМЛАДИНА НОВОГ САДА

www.muzickaomladina.org

 

 

ПОЧИЊЕ НОВОСАДСКИ АПРИЛСКИ ПРАЗНИК МУЗИКЕ – ФЕСТИВАЛ

Н О М У С

 

На отварању Новосадских музичких свечаности – Номуса, које ће бити одржано у четвртак 20. априла у Синагоги, уз ВОЈВОЂАНСКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР наступа свестрани музичар, Британац ФРЕДИ КЕМПФ, а за диригентским пултом стајаће наш угледни уметник, маестро БОЈАН СУЂИЋ.

Фреди Кемпф има 40 година, говори седам језика, а поред класике воли и свира и џез. Но, на Номусу ће овај ванредан музичар, показати своју љубав према великану класичне епохе – Лудвигу ван Бетовену, свирајући његов Клавирски концерт у C-молу.

ФРЕДИ КЕМПФ, пијаниста из Велике Британије  рођен је 1977. у Лондону, а у осмој години је већ дебитовао као солиста с Оркестром Краљевске филхармоније, да би наставио да перманентно осваја истакнуто место у музичком животу земље. У 15. години односи победу на Би-Би-Сијевом Такмичењу за младог музичара године. У 21. освоја бронзану уместо, по многим мишљењима, заслужену златну медаљу на Међународном такмичењу „Чајковски“ у Москви, што је изазвало негодовање публике и протестне „повике“ у руској штампи, која га је прогласила „херојем такмичења“. Од тада почиње уметникова међународна каријера, коју гради на највећим концертним сценама. С реситалима се огледао на већини најзначајнијих подијума. Прошле сезоне имао је турнеју по Јапану, али и блиставе концерте у Москви, Хонгконгу и Лондону. У протеклим годинама пијаниста бележи рад с неким од најпрестижнијих оркестарских институција и диригенета, као што су Оркестар Краљевске филхармоније и Шарл Дитоа, Оркестар „Филхармонија“ и сер Колин Дејвис, Ливерпулска краљевска филхармонија и Кирил Петренко, Руски државни симфонијски оркестар и Василиј Сињајски И многи други. Актуелни и будући ангажмани везују га за Хелсиншку филхармонију, Национални оркестар Велса, Истанбулски симфоњиски оркестар „Борусан“, Португалски симфонијски оркестар, Тајвански национални симфонисјки оркестар, Бергенску филхармонију, али и гостовања с Московском филхармонијом и реситале у Азији, Аустралији и Европи.

 

У другом делу програма слушаћемо можда једно од најпопуларнијих дела истог композитора – V Симфонију. Прва композиција те вечери, а и уопште на овогодишњем Номусу, биће дело домаћег аутора млађе генерације, Љубомира Николића под називом Musica assoluta.

 

Концерт почиње у 20,00 часова.

Улазница још има и могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/II, тел. 021/452-344), радним данима од 8 до 16часова, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања програма у новосадсској Синагоги.

Цена улазнице: 800,00 динара

 

***

Фестивал Номус трајаће све до 28. априла. За девет дана, предвиђено је тринаест програма које ће приређивати уметници и ансамбли из наше земље, али и из Словеније, Мађарске, Немачке, Велике Британије, Француске, Пољске, Словачке, Аустрије и Израела. Током трајања ове манифестације Нови Сад ће бити истинско уметничко средиште на међународној културној мапи, између осталог јер ће угостити неке од најчувенијих уметника/ансамбала наше и светске уметничке сцене. Не само угледна домаћа и светска имена, већ и ексклузивност програма и 2 светске премијере, као и нови садржаји и нови извори звуковности су део овогодишњег Номуса.

Генерални покровитељ фестивала Номус је ГРАД НОВИ САД, а организатор Музичка омладина Новог Сада. Више информација на: www.muzickaomladina.org